Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 en ChristenUnie willen spiegels op monumenten: 'Voor de zelfreflectie'

4 november 2020, 21.17 uur · Door Redactie

D66 en de ChristenUnie willen op monumenten zoals het Holocaustnamenmonument en het monument voor het Slavernijverleden spiegels, zodat bezoekers ook met zichzelf worden geconfronteerd.

Volgens indieners Don Ceder (CU) en Marijn Bosman (D66) moeten 'de spiegels naar het verleden' mensen uitnodigen om te reflecteren op de vraag: wat zou ik gedaan hebben?

'Zeker in deze tijd waarin veel gediscussieerd wordt over gevoelige episodes uit onze geschiedenis en daaraan verbonden over sommige beelden en monumenten, is dit initiatief wat ons betreft een welkome uitnodiging om niet te reflecteren op en misschien zelfs te oordelen over de ander, maar op en over onszelf', aldus Bosman en Ceder.

Quote

'De spiegel maakt de afstand tussen historie en heden klein en houdt zo de geschiedenis levend'

indienders marijn bosman en don ceder

Het idee is 'geleend' van de gemeente Den Haag en aan de spiegels moet ook een QR-code worden gekoppeld, zodat bezoekers via hun smartphone meer informatie over de betreffende episode in de geschiedenis kunnen lezen. Voorlopig zouden vijf monumenten wat betreft de partijen in aanmerking moeten komen voor de spiegels. Naast de twee genoemde, denken de raadsleden aan de Dokwerker, het Nationaal Monument op de Dam en het Homomonument. 

De speciale spiegels moeten nog worden ontworpen. Het initiatief zou bij elkaar 25.000 euro kosten. Morgen dienen de twee partijen hun voorstel in bij cultuurwethouder Touria Meliani.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938