Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

GGD heeft onvoldoende zicht op commerciële tests en roept testbedrijven op om te melden

12 november 2020, 07.00 uur

Niet alle positieve coronatests van commerciële testbedrijven worden meegerekend bij de cijfers van de GGD, dat zegt hoofd infectieziekten Yvonne van Duijnhoven in een interview met AT5. Steeds meer commerciële organisaties bieden sneltesten aan. Positieve resultaten moeten door de bedrijven zelf worden gemeld. Maar dat gebeurt niet altijd. 

AT5

Het aantal besmettingen in de stad neemt de afgelopen weken af. Deze week was er zelfs een daling van ruim 30%. Maar niet alle positieve uitslagen worden geregistreerd, omdat niet alle commerciële testorganisaties de regels volgen. 'Dit soort nieuwe testfaciliteiten zijn vaak pas pas geleden opgezet, heel vaak door mensen die nog niet werkzaam waren in de zorg. Zij weten niet altijd welke spelregels er gelden', verteld Yvonne van Duijnhoven. 

Alleen geregistreerde artsen kunnen positieve testuitslagen delen met de GGD, maar lang niet alle organisaties hebben zo'n iemand in huis. De GGD roept alle testbedrijven op om positieve resultaten toch door te geven.

'Het is belangrijk om een compleet beeld te hebben om de maatregelen goed te kunnen evalueren', zegt van Duijnhoven. 'Als we alle testen die we missen zouden doorberekenen, komen we nooit meer op de getallen die we een paar weken geleden hadden. Dus dat de daling werkelijk is, daar ben ik van overtuigd.'

Niet met alle aanbieders van tests heeft de GGD contact. 'We zijn ze niet allemaal systematisch gaan nabellen, omdat dat ook echt ons werk niet is en we genoeg andere dingen te doen hebben. We hebben de inspectie hierop gewezen en we hebben het ministerie van volksgezondheid hierop gewezen. Aan veel kanten zijn al acties ondernomen.'

Quote

'Het is dus zonde om je geld uit te geven aan een commerciële testaanbieder'

Yvonne van duijnhoven, ggd

Ook heeft de GGD twijfels over de betrouwbaarheid van alle aangeboden tests. 'Er zijn aanbieders waar we prima contact mee hebben, maar er zijn ook organisaties waar we eigenlijk geen zicht hebben op wat voor test zij nou eigenlijk uitvoeren. En of ze zich houden aan alle regels', zegt Van Duijnhoven. 

De GGD ziet het liefst dat iedereen zich bij de GGD laat testen.  Ze willen zo het overzicht bewaren, maar ook om betrouwbaarheid te kunnen garanderen. 'Ik denk dat het belangrijk is dat mensen heel bewust kiezen voor een aanbieder die de uitslag doorgeeft en die ook gebruik maakt van een betrouwbare test. Het is zonde om je geld uit te geven aan commerciële testaanbieders.' 

Veel van de tests die commerciëel worden aangeboden zijn sneltesten, wat het aantrekkelijk maakt voor de gebruiker. De GGD gaat zelf ook sneltesten aanbieden, zij hopen daar over een paar weken mee te kunnen beginnen. 

In onderstaande video is het hele interview met het hoofd infectieziekten terug te kijken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938