Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Straten Binnenskamers met Massih Hutak: 'Gentrificatie is beleid, geen natuurlijk proces'

19 november 2020, 21.00 uur · Door Redactie

Met theatervoorstellingen, columns, muziek en andere kunstuitingen zet Massih kritische vraagtekens achter het zogenaamd opwaarderen van voorheen verwaarloosde wijken. Vandaag verschijnt zijn nieuwe boek:  'Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al' over de kwalijke gevolgen en keerzijde van gentrificatie. 

In deze Binnenskamers-aflevering blijven we niet binnen maar zijn we wel bij iemand thuis. Samen met Massih wandelen we door Amsterdam-Noord. Massih neemt ons mee naar de muurschildering die hij deze zomer - samen met Verdedig Noord en United Painting - bij de Tolhuistuin heeft gemaakt. Na de moord op George Floyd besloten ze met deze muurschildering zeven zwarte slachtoffers van racistisch geweld te eren. ‘Gentrificatie en ons werk gaat over commentaar op het onrecht en anti-zwart geweld wereldwijd is een onrecht dat we niet onbenoemd kunnen laten’. 

Tot slot neemt Massih ons mee naar de Van der Pekstraat: ‘Het openluchtmuseum van gentrificatie’, aldus Massih. Hier laat hij ons zien wat gentrificatie met een stadsdeel kan doen en waarom het volgens hem de verschillen tussen mensen groter maakt op een plek waar de verhoudingen toch al op scherp liggen. 

De Straten van Amsterdam is ook op YouTube te vinden.

Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart zie je waar we allemaal geweest zijn!