Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jade (16) is atlete en doet Kung Fu op topniveau: 'Ik wil altijd vooruit'

19 november 2020, 13.00 uur · Aangepast 19 november 2020, 15.13 uur · Door Redactie

Jade Vrij is één van Amsterdams meest fanatieke topsporters. De 16-jarige traint momenteel voor het NK en misschien daarna wel voor het EK én heeft een dubbele zwarte band in Kung Fu. Hoe ze dat heeft klaargespeeld en hoe zij dat volhoudt, vertelt ze aan Najim el Yarchouhi in Wij Zijn Amsterdam.

Terwijl veel leeftijdsgenoten het misschien een stuk rustiger aan doen, kan Jade simpelweg niet stilzitten. Vijf dagen per week gaat ze overdag naar school en 's avonds naar het Olympisch Stadion waar ze traint bij Phanos. En hoeft ze een keer niet zelf te trainen? Dan geeft ze Kung Fu-les aan zowel kinderen als volwassenen in de dojo waar ze zelf als 4-jarige begon.

Quote

'Op mijn dertiende haalde ik mijn zwarte band voor volwassenen'

jade vrij, topsporter

'Ik was met mijn moeder naar de film Kung Fu Panda geweest en toen stonden ze met flyers van de school buiten. Toen zei ik: "Ik moet gewoon op Kung Fu, dit is wat ik wil doen". En op mijn dertiende haalde ik mijn zwarte band voor volwassenen.'

Jade was elf toen ze besloot dat er nog wel een sport bij kon. Ze ging op atletiek en groeide uit tot één van de topsprinters van Phanos. 'Ik ben heel erg prestatiegericht. Als ik merk dat ik ergens goed in ben, dan wil ik daar verder in groeien en dan focus ik heel erg op mijn eigen doelen'.

Rustiger aan doen

Jade's trainer, oud-topatlete Urta Rozenstruik, ziet de potentie van Jade maar waakt ook voor een te hoge druk. Want die prestatiegerichtheid van Jade heeft al eens zijn tol geëist. 

Jade: 'Ik heb begin dit jaar een burn-out gekregen. Ik wil altijd vooruit en luister niet altijd naar mijn lichaam. Daarom heeft mijn coach gezegd: doe een stapje terug, kijk hoe het gaat en als het weer goed gaat ga je weer verder.' 

Kung Fu meester

Inmiddels ligt Jade's focus weer helemaal op de toernooien waar ze als sprinter de komende jaren hoopt te schitteren. In de dojo gaat ze nu ze haar dubbele zwarte band heeft beginnen aan het gevorderde traject tot Kung Fu-meester. 

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.