Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Strenge privacywetgeving bemoeilijkt hulp aan gedupeerden toeslagenaffaire

19 november 2020, 11.50 uur · Aangepast 19 november 2020, 13.39 uur · Door Redactie

Door strenge pricacywetgeving kan de gemeente moeilijk hulp bieden aan de bijna 1700 Amsterdamse ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire.

Wethouder Moorman (Schulden)

Dat zegt wethouder Moorman (Armoede) in Het Parool. Tussen 2013 en 2018 voerde de Belastingdienst een agressief antifraudebeleid. Veel gezinnen kregen een soms onterecht groot bedrag aan kinderopvangtoeslag. Waarna vaak direct een zwaar incassotraject werd ingezet. Dit leidde vaak tot grote schulden en langdurige rechtszaken. 

Moorman maakt zich zorgen over de gezinnen die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire. 'Deze mensen, die allemaal kinderen hebben, hebben meestal lage inkomens  waarschuwt ze. 'Als zij een schuld hebben opgebouwd omdat de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag heeft teruggevorderd, leidt dat vaak ook tot andere betalingsachterstanden.'

Privacy wetgeving 

De Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Belastingdienst sloten in september een akkoord, waarin stond dat gemeenten geld kregen om gedupeerde gezinnen te helpen. Maar door privacywetgeving krijgt de gemeente nu geen lijst met daarop de namen van de gezinnen. 

Er ligt nu een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer dat de overdracht van gegevens van gedupeerden naar gemeenten wettelijk regelt. Als dat wetsvoorstel voor de kerstvakantie wordt aangenomen, dan kan er in januari gestart worden met het doorgeven van namen. 

De Vereniging Nederlandse Gemeenten roept de staatssecretaris op om snel in gesprek te gaan met de Autoriteit Persoonsgegevens om een oplossing te vinden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938