Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Kleurloos Ajax mist laatste zestien Champions League na verlies tegen Atalanta

9 december 2020, 20.55 uur · Door Redactie

Het is Ajax vanavond niet gelukt om zich bij de laatste zestien ploegen van de Champions League te voegen. Door een late goal van Atalanta werd winnen voor Ajax, dat de laatste tien minuten met tien man speelde, een onmogelijke opgave. De ploeg blijft na de winterstop actief in Europa, maar dan in het B-toernooi, de Europa League. 

De eerste helft was teleurstellend, Ajax wist weinig voor elkaar te boksen. Atalanta, dat zelf aan een gelijkspel genoeg had voor de volgende ronde,  liet de ploeg van Erik ten Hag  het spel maken en loerde op de uitbraak.

Het waren de Italianen die de eerste grote kans van de wedstrijd kregen. Oranje-international Marten de Roon schoot een kaats van spits Zapata net over de goal van Onana. De wedstrijd lag kort voor rust een paar minuten stil door een blessure van Brobbey die in botsing raakte met Nico Tagliafico. Even later kreeg de 18-jarige spits een grote kopkans via een voorzet van Antony. 

Geen Blind, Traoré en Neres

De meest opvallende naam in de basis van Ajax was die Brian Brobbey, hij maakte zijn debuut in de Champions League en verving de geblesseerde Lassina Traoré. Ook David Neres was niet op tijd fit net als Daley Blind, die niet op tijd herstelde van een ziekte, de verdediger werd vervangen door Martínez. Mazraoui was nog even onzeker, maar raakte op tijd fit.

Tweede helft

Erg gelukkig was het debuut van Brian Brobbey niet, hij bleef in de rust achter in de kleedkamer en werd vervangen door Quincy Promes. Tijdens de tweede helft werd steeds duidelijker dat Ajax zelf iets moest creëren om op voorsprong te komen, want Atalanta gaf niks weg en wachtte op een fout van de Amsterdammers.

Na ruim zestig minuten besloot Ten Hag in te grijpen. Nico Tagliafico en Zakaria Labyad moesten het veld ruimen voor Klaas Jan Huntelaar en Jurgen Ekkelenkamp. Davy Klaassen kreeg in de 75e minuut een dot van een kans na een mooie combinatie tussen Promes en Ekkelenkamp, maar het schot van de middenvelder was te keren. 

Rood Gravenberch

Ryan Gravenberch kreeg tien minuten voor tijd een makkelijk gegeven gele kaart door een overtreding op Gómez. Het was zijn tweede van de wedstrijden en daarom moest Ajax verder met tien man. Zes minuten later viel het doek toen Muriël André Onana makkelijk omspeelde en de bal binnenschoot.

Ajax loopt niet alleen de laatste zestien van Europa mis, de twaalf miljoen euro aan premies die klaarlag, gaat naar Atalanta. Geld dat meer dan welkom was gezien het missen van inkomsten door onder andere kaartverkoop. Door de huidige coronaregels mogen er nog altijd geen supporters aanwezig zijn in de Johan Cruijff Arena. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938