Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het Paleis: van weeshuis naar super-de-luxe hotel

16 december 2020, 21.00 uur · Aangepast 23 juni 2022, 16.32 uur · Door Redactie i.s.m. Rosewood

Aan de Prinsengracht wordt het voormalige Paleis van Justitie omgebouwd tot een vijfsterrenhotel. In de documentaireserie Het Paleis volgt AT5 deze grootschalige verbouwing door de ogen van de hoofdrolspelers in deze transformatie. In deze eerste aflevering staan we met restauratiearchitect Ray Kentie stil bij de oorsprong van het gebouw.

Achter de statige gevel van het voormalige Paleis van Justitie wordt al maanden hard gewerkt. Maar de eerste stappen van de verbouwing werden al veel eerder gezet aan de tekentafel van architect Ray Kentie. Aan Kentie de opdracht om het gebouw te transformeren naar een nieuwe bestemming, zonder daarbij de monumentale status van het pand uit het oog te verliezen. Een flinke klus, maar het is niet de eerste keer dat dit pand van bestemming verandert.

Van weeshuis naar Paleis

In 1663 ging de eerste paal de grond in voor een nieuw weeshuis aan de Prinsengracht. Het ontwerp kwam van stadsbouwmeester Daniël Stalpaert. Twee jaar later was de bouw klaar en konden de eerste kinderen in het gebouw ontvangen worden. Het weeshuis was in eerste instantie ingericht voor 800 personen. Het bleek als snel te klein en meerdere uitbreidingen waren nodig. In 1783 werd de grootste uitbreiding gerealiseerd onder leiding van stadsarchitect Abraham van der Hart. Het hoogste aantal bewoners werd bereikt in 1807. In dat jaar woonden er 2554 kinderen in het Aalmoezeniersweeshuis. De oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid (1818) luidde het einde in van het functioneren van het Aalmoezeniersweeshuis. In 1825 werd het Aalmoezeniersweeshuis geheel ontruimd.

Aalmoezeniersweeshuis - Stadsarchief Amsterdam

Na de ontruiming begon er een periode waarin het gebouw geschikt moest worden gemaakt voor de huisvesting van een gedeelte van de rechterlijke macht in Amsterdam. De architect van de verbouwings- en nieuwbouwplannen was Jan de Greef. Op 4 oktober 1836 werd het gebouw feestelijk ingewijd. Zo’n 175 jaar lang, tot 2013, deed het dienst als gerechtsgebouw waarna het Paleis van Justitie naar het IJdok verhuisde.

Drukte bij de ingang van het Paleis van Justitie, 1925 ca. - Stadsarchief Amsterdam

Naar super-de-luxe hotel

Er werd gezocht naar een nieuwe bestemming voor het gebouw, want vanwege de monumentale status was sloop geen optie. Uiteindelijk kwam het pand in handen van investeerder Rosewood, dat er nu dus een hotel in het luxe segment van gaat maken.

Hoewel niet alle buurtbewoners blij waren met de plannen, oordeelde de rechter dit jaar na onderzoek dat de bouw mocht doorgaan. Het zal nog enkele jaren duren totdat de transformatie voltooid is.

Op 23 december wordt de tweede aflevering van Het Paleis uitgezonden.  Volg alle verdere ontwikkelingen op deze pagina