Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jonathan is de eerste professionele kunstschaatser uit Curaçao

19 december 2020, 13.32 uur · Aangepast 19 december 2020, 14.24 uur · Door Redactie

Amsterdammer Jonathan Lourens (27) is de eerste en tot nu toe enige professionele kunstschaatser uit Curaçao. In gesprek met Nesrine Madidi van Wij Zijn Amsterdam vertelt Jonathan hoe hij van een tropisch eiland op het ijs is beland. Zijn liefde voor het kunstschaatsen is groot, al vindt hij dat er nog veel winst valt te behalen in de sport als het op diversiteit aankomt. 

Jonathan is geboren op het tropische eiland Curaçao en groeit op met veel dans en muziek uit de Antilliaanse cultuur. Hij danst salsa, bachata, ritmo kombina en begint met tapdansen als hij negen is. Opvallend genoeg was Jonathans eerste schaatservaring op Curaçao, toen er een tijdelijke nepschaatsbaan was aangelegd.

Dit was zijn enige schaatservaring totdat hij op zijn 16e naar Nederland verhuist voor zijn studie. In zijn zoektocht naar een uitdagende sport naast het studeren, brengt zijn passie voor dansen en entertainen hem tot zijn keuze voor kunstschaatsen.

Quote

'Op een nepijsbaan op Curaçao ben ik begonnen met schaatsen'

Jonathan Lourens, kunstschaatser

Diversiteit

Jonathan schaats inmiddels 9 jaar en doet mee aan de Nederlandse Kampioenschappen. Hierin mist hij culturele diversiteit onder de schaatsers. Ook vindt hij dat mannen nog altijd ondervertegenwoordigd zijn in de sport terwijl kunstschaatsen van oorsprong een sport was voor enkel mannen. 'Dat is jammer want je wil wel competitie hebben', zegt Jonathan.

Jonathan geeft zelf training op het ijs aan beginnende kunstschaatsers en ziet langzaam maar zeker dat er meer schaatsers zijn met multiculturele achtergronden. Hij hoopt dat dit aanhoudt want 'sport is voor iedereen', aldus Jonathan.

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.