Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ziekenhuizen staken planbare reguliere zorg door coronadrukte

22 december 2020, 12.19 uur · Door Redactie

Alle Nederlandse ziekenhuizen staken per direct alle planbare reguliere zorg door de toenemende drukte door corona. Dat meldt minister Tamara van Ark van Medische Zorg. 'Het is echt alle hens aan dek de komende weken.'

Door het stijgend aantal Covid-patiënten in ziekenhuizen, loopt de druk op de zorg hard op. De ziekenhuizen kampen door de hoge werkdruk en besmetting onder personeel met een hoog ziekteverzuim. Daar komt bij dat de roosters door de kerstperiode nog lastiger in te vullen zijn.

Piek volgende maand

De piek van de huidige golf wordt pas in januari verwacht. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft de minister laten weten extra maatregelen te nemen om de acute en kritiek planbare zorg in de komende weken te waarborgen.

Minister van Ark (MZS): 'Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken. Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald. Ik steun de ziekenhuizen in de extra maatregelen en roep iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden. Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft.' 

Meer IC's

Naast het afschalen van de zorg wordt ook het aantal IC-bedden naar 1450 uitgebreid. Ook worden er alweer patiënten naar Duitsland verplaatst.

Ook tijdens de eerste golf in januari moest de reguliere zorg worden stilgelegd. Het voornemen was om ervoor te zorgen dat dit bij een eventuele tweede golf niet meer zou gebeuren. Dat blijkt dus niet te zijn gelukt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938