Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minister: gemuteerd Engels coronavirus gevonden in regio Amsterdam

22 december 2020, 14.15 uur · Aangepast 22 december 2020, 16.27 uur · Door Redactie

In de regio Amsterdam zijn twee gevallen bevestigd waarbij iemand is besmet met de gemuteerde Britse variant van het coronavirus. Dat meldt minister Hugo de Jonge. Het gaat om twee losse gevallen. 

Van zeker een daarvan is bekend dat de besmette persoon de laatste tijd niet in het Verenigd Koninkrijk is geweest. Over de andere is nog geen informatie vrijgegeven.

Besmettelijker

De laatste dagen is er veel te doen over de Britse mutatie. Deze variant zou namelijk ongeveer 70 procent besmettelijker zijn dan degene die we al kenden. Uit eerste onderzoek blijkt er geen sprake te zijn van een ernstiger ziekteverloop. Ook werken de vaccins vermoedelijk ook tegen deze mutatie.

Het kabinet heeft vanwege de ontwikkelingen besloten om het vervoer vanuit het Verenigd Koninkrijk zoveel mogelijk te beperken. Er is onder meer een vlieg- en vaarverbod ingesteld. Mogelijk wordt dat binnenkort weer opgestart met als voorwaarde dat reizigers een negatief testresultaat moeten laten zien.

Viroloog

Volgens Menno de Jong, viroloog bij het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT), zijn er waarschijnlijk wel meer dan twee personen besmet met de mutatie. Toch is er volgens hem geen reden voor paniek omdat  het niet grootschalig verspreid lijkt te zijn.

Quote

'Nederland zit nu in lockdown, die timing is nu uitstekend en goed'

menno de jong, viroloog amsterdam umc

'Er worden de komende periode natuurlijk stappen gezet om in de gaten te houden of deze variant zich verder in Nederland verspreid', zegt De Jong tegen AT5. 'Nederland zit nu in lockdown, die timing is nu uitstekend en goed. Die maatregelen zijn al genomen toen we nog niet eens wisten van deze variant. Bij de besmettelijke variant zouden dit dezelfde maatregelen zin.'

Het enige wat je als extra maatregel kunt invoeren, is volgens De Jong het sluiten van die grens. Dat gebeurde met de grens met Engeland. 'Heel snel als eerste land en dat is heel goed', vindt de viroloog.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938