Stad

Basketballers nu eindelijk kampioen

30 juli 2009, 13.53 uur · Aangepast 17 augustus 2009, 13.51 uur

Whatsapp

De basketballers van Amsterdam lijken nu toch eindelijk de in mei behaalde landstitel binnen te hebben.

De Commissie van Beroep van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) heeft namelijk het bestuur van de bond in het ongelijk gesteld in de slepende dopingzaak rondom voormalig Amsterdam-speler Orien Greene. De beroepscommissie kwam daarmee tot hetzelfde oordeel als de tucht- en geschillencommissie van de NBB.

Cannabis
Greene, basketballer van Amsterdam, was in de beginfase van de play-offs om de landstitel betrapt op het gebruik van cannabis en kreeg daarom een schorsing opgelegd. De Amerikaan speelde echter gewoon mee in de wedstrijden drie en vier van de finalereeks tegen EiffelTowers Den Bosch. De NBB nam protesten van EiffelTowers over en klaagde vervolgens Amsterdam aan voor het opstellen van de niet-speelgerechtigde Greene.

Amsterdam beweerde echter niet tijdig te zijn geïnformeerd over de schorsing. De beroepscommissie is tot hetzelfde oordeel gekomen, aldus de NBB donderdag. De commissie heeft het bondsbestuur opgedragen binnen twee weken een uitspraak te doen over het landskampioenschap. Amsterdam won de play-offs, maar is nog altijd niet officieel kampioen vanwege de voortdurende soap rondom Greene.

Felicitatie
Volgens Peter Vogelaar, bestuurslid van EiffelTowers Den Bosch, kan de NBB niets anders doen dan de titel officieel aan Amsterdam toekennen. Hij bracht in de nacht van woensdag op donderdag - kort nadat hij op de hoogte was gebracht van het besluit van de beroepscommissie - zelfs al zijn felicitaties over aan Ruud Frese, vice-voorzitter van Amsterdam. 'Ik heb altijd gezegd dat ik de eerste zou zijn om hem te feliciteren als er geen weg meer terug was en ik heb me aan mijn belofte gehouden', aldus Vogelaar, die het juridische gevecht om de titel zegt op te geven.

De Commissie van Beroep wijst in zijn besluit op het feit dat Greene 'pas' op 22 mei per aangetekende brief - de enige rechtsgeldige manier - heeft kennis kunnen nemen van zijn schorsing. Het is volgens de commissie daarom niet strafbaar dat hij eerder in wedstrijd drie en vier van de play-offs heeft meegespeeld. Volgens Den Bosch wist Amsterdam toen al van de voorlopige schorsing van de basketballer. Na 22 mei werd Greene niet meer opgesteld.

Whatsapp