Misdaad

NL
V

Politie vraagt informatie na beschieting woning Waterkersweg

13 januari 2021, 14.30 uur · Aangepast 14.40 uur · Door Redactie

De politie doet in het opsporingsprogramma Bureau 020 een oproep aan mensen die in de Westerparkbuurt wonen en bewakingscamera's aan hun huis hebben hangen. In het onderzoek naar de beschieting van een woning aan de Waterkersweg begin november hopen ze dat bewoners informatie willen delen die van belang kan zijn.

AT5

In de nacht van zondag 8 op maandag 9 november rond vier uur blijkt er te zijn geschoten op de galerij van een appartementencomplex aan de Waterkersweg. Op straat, in het trappenhuis, overal worden hulzen en kogels teruggevonden. Een van de kogels slaat in bij een raam bij de centrale trap, maar er wordt ook een woning beschoten als daar een moeder en twee van haar volwassen zoons liggen te slapen.

'De schutter of schutters moeten op de galerij hebben gestaan, omdat ook daar hulzen worden gevonden. Meerdere kogels vliegen door de deur van de woning. Een kogel is zelfs in de slaapkamer terecht gekomen waar op dat moment de moeder van het gezin lag te slapen', zegt Jelmer Geerds van de politie Amsterdam.

Quote

'Ik wist niet direct of het vuurwerk of schoten was maar het klonk wel heel dichtbij'

oudste zoon van het gezin

Tegen tweeën horen de moeder en oudste zoon van de beschoten woning harde klappen. Het lijkt alsof de algemene toegangsdeur van het gebouw wordt ingetrapt. De oudste zoon gaat kijken, maar ziet niemand. Even later horen ze gestommel, nu kijkt de moeder en ziet vanuit het keukenraam twee mannen in donkere kleding en capuchons door het trappenhuis lopen. Daarna lijkt de rust teruggekeerd, moeder en zoon gaan naar bed, maar het voorval zit ze niet lekker.

'Om 04.00 uur wilde ik net gaan slapen toen ik mijn ogen net dicht had hoorde ik schoten. Ik hoorde twee of drie knallen. Ik wist niet direct of het vuurwerk of schoten was maar het klonk wel heel dichtbij', zegt de oudste zoon van het gezin. 'Ik ben uit mijn bed gegaan en ben naar het keukenraam gegaan om naar buiten te kijken of ik iets of iemand zag.'

Twee mannen

De oudste zoon ziet twee mannen in donkere kleding met capuchons de Waterleliegracht oprennen. Gezien hun voorkomen lijkt het om dezelfde twee mannen te gaan die zijn moeder eerder in het trappenhuis zag. Na het schieten zij de mannen dus over de Van Hallstraat gerend en de Waterleliegracht ingeslagen. Een getuige heeft de mannen ook zien rennen als ze aan het einde rechtsaf zijn gegaan richting de Waterkeringweg.

'De bewoners hebben geen idee waarom hun appartement beschoten is. Wij hopen dat er mensen zijn die denken te weten waarom dit gezin doelwit was en wie er verantwoordelijk zijn', zegt Geerds.

Om erachter te komen wie er op de woning geschoten heeft roept de politie mensen uit de buurt met een bewakingscamera op om hun beelden van die nacht terug te kijken. Deze kunnen worden geüpload via een tipformulier op de site van de politie. 

Heeft u informatie voor de politie?
Bel dan met de opsporingstiplijn: 0800 6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000. Klik hier om andere zaken uit Bureau 020 terug te kijken.