Start van hoofdcontent

Misdaad

NL
V

Annemarie's vader brak 9 ribben na duw van hardloper op de Kanaaldijk: 'We willen je verhaal horen'

17 februari 2021, 08.52 uur · Aangepast 21 februari 2021, 12.55 uur · Door Redactie

Zondag 15 november 2020 begint sportief voor Annemarie en haar vader. Op hun mountainbike maken ze een fietstocht rond de stad. Ze hebben er ruim vijftig kilometer op zitten als ze rond 11.00 uur over de Kanaaldijk in Diemen rijden. Tijdens een inhaalactie krijgt haar vader een beuk van een passerende hardloper en wordt met fiets en al tegen een boom gelanceerd. 

AT5

'Mijn vader had negen gebroken ribben, tien breuken aan zijn rechterzijde. Hij heeft in totaal negen dagen in het ziekenhuis gelegen en moest twaalf weken herstellen', zegt Annemarie die terug is op de plek waar ze haar vader half november in de kreukels tegen een boom zag liggen. Ze doet het woord voor haar vader omdat ze recht achter hem reed toen het gebeurde.

Quote

Ik ben nog achter de hardloper aangefietst, maar ik kon hem niet meer vinden

dochter slachtoffer

'Wij reden aan de rechterkant van de weg. Aan de andere kant kwam een hardloper ons tegemoet die twee wandelaars inhaalde, hij kwam hierdoor aan onze kant van de weg te lopen. Op het moment dat wij hem willen passeren gaf de hardloper mijn vader een schouderduw waardoor mijn vader over zijn stuur tegen een boom langs de weg knalde', vertelt Annemarie. Ze ontfermt zich als eerst over haar vader en vraagt aan wandelaars of ze een ambulance willen bellen. Omstanders roepen de hardloper nog na, maar de man geeft geen sjoege en rent door. In zijn kielzog reed een vrouw op een fiets, of zij bij de hardloper hoorde is niet duidelijk.

De rechterzij van de vader van Annemarie na de val

'Ik zag nog wel dat mijn vader bij was, dat was een geruststelling. Hij ademde zwaar en was helemaal wit, dus ik wist wel meteen dat het helemaal mis was. Even later ben ik nog op de fiets gestapt en achter de hardloper aangereden, maar ik kon hem niet meer vinden', zegt Annemarie. 'Het is ontzettend naar wat er met de vader van Annemarie gebeurd is', zegt Marijke Stor van de politie Amsterdam. 'Haar verhaal laat ook goed zien hoe groot de gevolgen en de impact van die duw zijn geweest. Het is niet duidelijk wie de betreffende hardloper was en wij komen graag met hem in contact. om zijn verhaal te horen van wat er die ochtend gebeurd is.'

Herstel

De vader van Annemarie is veertien weken na de val nog steeds herstellende van de klap die hij maakte. 'Hij moet zijn conditie weer helemaal opbouwen. Het is de vraag of dat ooit weer helemaal terugkomt en of hij ook weer zonder pijn kan fietsen. Met fietsen adem je soms best hard en dan gaan je ribben ook heen en weer.'

Signalement

De hardloper had een lichte huidskleur, kan Annemarie zich herinneren. Hij was iets langer dan zij, rond de 1.75, hij was breed geschouderd en hij liep stug door. Hij had bruin haar en een witte sportbril op. 'Wij hopen dat mensen hem op basis van die witte sportbril herkennen of door de overige kenmerken van het signalement. Ook komen we graag  in contact met mensen die getuigen zijn geweest van dit incident, maar waarmee wij nog niet gesproken hebben', aldus Stor. 

Heeft u informatie voor de politie?
Bel dan met de opsporingstiplijn: 0800 6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000. Klik hier om andere zaken uit Bureau 020 terug te kijken.