Start van hoofdcontent

Stad

nl

Horeca stapt naar rechter voor meer steun en snelle heropening

22 februari 2021, 17.26 uur · Aangepast 22 februari 2021, 17.54 uur · Door Redactie

De horeca moet waarschijnlijk nog langer dicht blijven, maar geeft aan het niet veel langer vol te kunnen houden. Daarom sleept de brancheorganisatie de Staat voor de rechter. Zo proberen ze een snelle heropening en een beter steunpakket af te dwingen.

'De verplichte horecasluiting plus het feit dat de steun vanuit de overheid niet 100 procent van de lasten dekt, betekent dat veel ondernemers het faillissement in de ogen zien, met alle gevolgen - zowel zakelijk als privé - van dien', vertelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)-voorzitter Robèr Willemsen aan het AD. Daarom starten ze een bodemprocedure. Ook vragen ze de rechter om spoedvoorzieningen te treffen om de horeca zo snel mogelijk te kunnen heropenen.

De KHN vraagt het kabinet al sinds vorig jaar om met een wetenschappelijke onderbouwing te komen voor de strenge maatregelen voor de horeca, maar die blijft tot nu toe uit. Met de bodemprocedure wil de KHN inzage krijgen in de adviezen en onderzoeksrapporten die de overheid gebruikt in de besluitvorming. 

Geen perspectief

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei dit weekend met voorstellen te komen om weer publiek toe te laten bij evenementen en sportwedstrijden. Hij bood daarentegen nog geen perspectief voor een heropening van winkels, restaurants en cafés. Nu leidt dit tot felle reacties bij winkeliers en horecaondernemers.  

Het is volgens De Jonge nog onduidelijk of de horeca begin maart kan starten met experimenten: 'Daar is nog geen besluit over genomen, het lijkt me aan de vroege kant. Beter behoedzaam en in kleine stapjes, dan spijt achteraf en terug naar af.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938