Ajax

NL
V

Ajax bereikt achtste finale Europa League na spannende ontmoeting met Lille

25 februari 2021, 20.50 uur
Door Redactie · Foto: Jarno Grob/AT5

Ajax heeft vanavond de achtste finale van de Europa League bereikt door Lille OSC met 2-1 te verslaan. De Fransen waren lang de gevaarlijke ploeg in de Johan Cruijff Arena en kreeg veel meer kansen dan Ajax, maar gingen daar slordig mee om. 

Ajax begon met een prima uitgangspositie aan de wedstrijd, vorige week eindigde de wedstrijd in 1-2. Er gebeurde genoeg in de openingsfase, met name voor de goal van Stekelenburg. De Fransen begonnen duidelijk met een andere instelling dan vorige week in eigen huis waar de ploeg van Erik ten Hag op een muur stuitte. Zowel Stekelenburg als Martinez moesten in de eerste vijf minuten redding brengen voor de doellijn omdat Lille wervelend begon.

Ajax overleefde de sterke fase van Lille en ging vervolgens zelf in de aanval wat een goal opleverde. Tadic stond achter de bal voor een vrije trap vanaf links, hij deed of hij ging schieten, maar hield even in. Dat zorgde voor verwarring in de organisatie van Lille waardoor Klaassen vrij kon inkoppen toen de aanvoerder de bal een paar seconden later wel voor de goal slingerde.

Het was dat Lille er niet van profiteerde, maar de verdediging van Ajax oogde bij tijd en wijle onstabiel, het leverde soms hachelijke momenten op voor de goal van de Amsterdammers. Ajax deed zijn best de scoren te vergroten en maakte na een half uur spelen bijna 2-0 toen Rensch één-op-één met de keeper kwam, maar met elkaar in aanraking kwamen.

Blind op linksback

Erik ten Hag moest een paar kleine wijzigingen doorvoeren ten opzichte van vorige week in Lille. Daley Blind nam de linksbackpositie over van de geblesseerde Nico Tagliafico, die een week eerder op ongelukkige wijze een goal weggaf. Gravenberch ontbrak vorige week wegens een schorsing en keerde terug op het middenveld, Devyne Rensch verving op rechtsback de geblesseerde Noussiar Mazraoui. 

Tweede helft

Lille kwam er aan het begin van de tweede helft een paar keer gevaarlijk uit via de counter, maar Stekelenburg zat de ploeg steeds dwars. Ook Ajax kreeg een kans toen keeper Maignan de bal liet glippen. Antony probeerde hem vervolgens vanaf de zijkant in het keeperloze doel te krijgen, maar de bal ging naast.

Brian Brobbey, vorige week nog de verlosser voor de Amsterdammers, inmiddels binnen de lijnen gekomen voor Antony, gaf Dusan Tadic de 2-0 op een presenteerblaadje, maar die speelde de bal met een lobje in de handen van de keeper. Ook Neres had Ajax op dat moment nog meer zekerheid op de volgende ronde kunnen geven, na een steekbal van Tadic probeerde hij de bal in de verre hoek te krijgen, maar schoot voorlangs.

Een kwartier voor tijd kreeg Lille een terechte penalty nadat Martinez Jonathan David een schouderduw gaf. De scheidsrechter liet in eerste instantie doorspelen, maar kreeg even later het verzoek van de VAR om de beelden terug te kijken. Yusuf Yazici benutte de strafschop door hem loeihard door het midden binnen te schieten.

De laatste tien minuten was het ouderwets billenknijpen geblazen met Lille die op zoek ging naar de 1-2, maar het was David Neres die Ajax definitief naar de volgende ronde schoot. Een voorzet van Tadic kwam op het hoofd van Brobbey die de bal voor de voeten van de Braziliaan kopte en binnen schoot.