Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sylvana Simons krijgt Ribbius Peletier-penning 2021

5 maart 2021, 10.19 uur · Aangepast 5 maart 2021, 11.02 uur · Door Redactie

De Ribbius Peletier-penning wordt dit jaar uitgereikt aan Sylvana Simons. Ze krijgt de penning voor haar inzet voor de positie van vrouwen en het bespreekbaar maken van sociale onveiligheid in de politiek.

De provincie Noord-Holland reikt de Ribbius Peletier-penning - vernoemd naar de eerste vrouwelijke gedeputeerde in Noord-Holland Mr. A.E. (Liesbeth) Ribbius Peletier (1946) - gedurende vijf jaar lang uit aan vrouwen die zich inzetten voor de positie van vrouwen in de politiek. Simons is de derde vrouw die de penning uitgereikt krijgt.

Simons was ruim twee jaar actief als gemeenteraadslid en richtte de politieke partij BIJ1 op. Simons is volgens juryvoorzitter Sybilla Dekker ''een voorbeeld voor de volgende generatie vrouwen'' en krijgt zij de penning omdat zij zich publiekelijk uitspreekt over de combinatie van seksisme en racisme.

Verharding van het politieke debat

''Zo maakt zij sociale onveiligheid in de politiek bespreekbaar'', aldus Dekker. Daarbij speelt volgens haar mee dat de verharding van het politieke debat vrouwen kan afschrikken om deel te nemen aan de politiek. 

Kandidaten konden eerder dit jaar opgegeven worden voor de penning. Die zoektocht leverde in totaal 39 vrouwen op, waaruit Simons door de jury als winnaar werd verkozen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938