Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bedreigingen schrijfster Lale Gül hebben "nadrukkelijke aandacht" van de politie

10 maart 2021, 15.57 uur · Aangepast 10 maart 2021, 16.07 uur · Door Redactie

Burgemeester Femke Halsema en een grote meerderheid van de gemeenteraad hebben vanmiddag hun steun uit gesproken voor schrijfster Lale Gül. Zij wordt al een paar weken bedreigd vanwege een kritisch boek dat ze over haar streng-islamitische omgeving en opvoeding heeft geschreven. 

Op haar Twitteraccount heeft de 23-jarige vrouw uit West een aantal bedreigingen gedeeld. Die komen inmiddels ook uit het buitenland. "De Turkse media hebben mijn verhaal opgepikt, aangedikt en van mij een islamvijand gemaakt", schreef Gül vanmorgen

Vrijdenkers

Halsema heeft een paar dagen geleden met Gül gesproken. "Lale staat in een lange Amsterdamse traditie van vrijdenkers die met grote persoonlijke risico’s hun vrijheid opeisen", schreef de burgemeester daarna op haar Instagrampagina. Tijdens de vergadering zei ze dat Amsterdammers daar pal voor moeten staan.

Onder meer het CDA vroeg hoe de politie met de bedreigingen om gaat. "De lijnen met de politie zijn kort", reageerde Halsema. "Zodat er, zodra er bedreigende berichten zijn, direct gehandeld kan worden." Ze zei dat ook anonieme bedreigingen onderzocht worden. 

DENK

DENK-raadslid Numan Yilmaz zei de bedreigingen "heel erg vervelend" te vinden, af te keuren en hij riep op om ermee te stoppen. Maar Yilmaz vond wel dat de raadsleden die hun steun uitspraken meededen aan een "hele mooie PR-campagne" voor haar. "Daar heb ik wel moeite mee."

"Ik wilde u eigenlijk bedanken voor uw oproep om haar met rust te laten, maar ik vind het bedroevend dat u verwijten maakt die precies de reden zijn dat zij wordt bedreigd", antwoordde Halsema. "Het zou heel verstandig zijn als u haar niet in de beklaagdenbank zet, maar haar daadwerkelijk verdedigt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938