Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtmoestuin moet veld ruimen voor schooltuin: "We worden gewoon weggebulldozerd"

21 maart 2021, 15.01 uur · Aangepast 22 maart 2021, 09.22 uur · Door Redactie

Vanaf 2013 konden de vrijwilligers van Nemoland genieten van hun buurtmoestuintje op het terrein van Schooltuin Roos in het Westerpark. Maar nu moeten ze op last van de gemeente het veld ruimen. De schooltuin heeft de grond nodig voor de kinderen en wil morgen al beginnen met het omploegen van de aarde. De tuinders willen dit voorkomen en roepen op tot actie. 

AT5

De tuinders zijn ten einde raad. Ze willen dat de gemeente die, de eigenaar van de grond is, meer tijd geeft en rekening houdt met de gevoelens van de gebruikers. “Voor veel vrijwilligers is deze tuin heel belangrijk, hiervoor komen ze hun bed uit. Op dit moment zijn er al drie vrijwilligers zwaar depressief”, vertelt Mathilde Andriessen die de buurttuin coördineert.

AT5

Verantwoordelijk wethouder Marjolein Moorman laat in een reactie op raadsvragen van de Partij voor de Dieren weten dat het altijd al de afspraak was dat Nemoland de grond zou teruggeven zodra de schooltuin de grond nodig zou hebben. De opzegging kan volgens Moorman ook niet worden uitgesteld vanwege de voorbereiding van het nieuwe schooltuinseizoen.

Quote

“Met grof geweld wordt de jarenlange inzet van veel vrijwilligers vernield”

vrijwilliger Nemoland

Stadsdeelbestuurder Carolien de Heer snapt dat de tuinders teleurgesteld zijn maar begrijpt ook dat de schooltuin de grond nodig heeft. Zij is nu op zoek naar een alternatieve locatie voor de tuinders. “We zijn nu gesprekken aan het voeren met de naastgelegen kinderboerderij en de volkstuinen. Dus ik hoop dat we daar uitkomen”, vertelt ze.

'Symbolische blokkade'

De tuinders vinden de kinderboerderij veel te druk. Zij hebben nu hun hoop gevestigd op een ander stukje grond, vlakbij hun huidige moestuin. Een ongebruikt stukje groen waar alleen een imker bijen houdt. Deze zou blij zijn met de komst van de tuinders en graag wat meer bijenstruiken willen. “Als de gemeente hiermee akkoord gaat verplaatsen we graag onze vruchtbare aarde hierheen en is iedereen blij”, vertelt Mathilde Andriessen.

Ondertussen tikt de klok door en wordt de moestuin morgen ontruimd. In een persbericht roept Nemoland iedereen op om morgen om 10 uur aanwezig te zijn ‘voor een symbolische blokkade waarbij de buurtmoestuin wordt afgegrendeld met vaandels en doeken’.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938