Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opening sluis zorgt voor verbinding tussen grachten en Sloterplas

29 maart 2021, 14.31 uur · Aangepast 29 maart 2021, 15.42 uur · Door Redactie

De Westlandgrachtschutsluis gaat dit vaarseizoen weer open. Vanaf aanstaande vrijdag kunnen watersportliefhebbers al gebruik maken van de nieuwe vaarroute. De opening van de sluis in de weekenden zorgt voor een nieuwe route waardoor de druk op de grachten afneemt.

AT5 / Luuk Koenen

De sluis, daterend uit 1963, zou in 2018 al geopend worden maar de aanbesteding voor het op afstand openen van de sluis liep destijds vertraging op.

Uiteindelijk komt die automatisering ook pas in 2022 op gang, is de verwachting. Tot die tijd zullen twee medewerkers de sluis bedienen. "Handmatig bedienen betekent hier dus het ter plaatse met spierkracht bedienen van de sluis", stelt een woordvoerder van het stadsdeelbestuur. Ook zal het sluiswachtershuisje bij de Westlandgrachtschutsluis uiteindelijk een hotelstatus krijgen.

'Sloepennetwerk'

De Westlandgrachtschutsluis was de nog ontbrekende schakel in het 'sloepennetwerk' van Amsterdam. In 2010 werden de Cramer- en de Akersluis, ook in Nieuw-West, al geopend als onderdeel van de 'Watervisie 2040' van de gemeente. Deze sluizen zijn al wel op afstand bedienbaar.

Het openen van de Westlandgrachtschutsluis betekent een verbinding tussen de grachten binnen de ring en de Sloterplas. "Voor watersportliefhebbers ontstaan zo veel meer vaarmogelijkheden", stelt stadsdeelbestuurder Erik Bobeldijk.

Het vaarseizoen eindigt dit jaar op 31 oktober.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938