Start van hoofdcontent

Stad

nl

Salonboten varen uit protest over de grachten vanwege vergunningenloterij

3 april 2021, 20.25 uur · Door AT5 & NH Nieuws

Uit protest tegen het nieuwe vergunningssysteem van de gemeente maakten twaalf historische Amsterdamse salonboten vandaag een tochtje over de grachten. Omdat het volgens de gemeente te druk is op het water, moesten alle rondvaartboten loten voor een nieuwe vergunning. Daardoor zijn tientallen reders nu hun vergunning kwijt: "Het doet me veel verdriet."

Arno Koningstein heeft samen met zijn man sinds 2003 twee salonboten: de Valentijn en de Soeverijn. Door de loting houden ze alleen nog de Soeverijn over. "Het is heel triest", vertelt hij. "Of ik het allemaal financieel ga redden is nog maar de vraag. Want de helft van je bedrijf weg is natuurlijk best heel veel. Daarnaast zijn deze boten zijn ook mijn pensioen."

Er waren voor maart 2024 155 tijdelijke vergunningen te vergeven, terwijl er ruim 700 aanvragen zijn gedaan. Over twee jaar is er weer een loting. Arno weet nog niet of hij daaraan mee gaat doen: "Dan moet je twee jaar wachten. Je moet liggeld blijven betalen en het onderhoud blijven doen. Het is niet haalbaar om twee jaar te stoppen."

Nieuw lotingssysteem

Veel eigenaren van de salonboten vinden daarnaast dat het lotingssysteem niet helemaal eerlijk is. Rederijen die kunnen aantonen dat ze genoeg hebben om een boot te financieren, mogen zich vaker inschrijven en hebben dus meer kans. Arno: "De grote spelers met het meeste geld, die het meeste van de overlast en de drukte bepalen, hebben veel meer kans gehad. Daardoor dreigt het varend erfgoed te verdwijnen."

Ook Erik Musegaas is een van zijn drie boten kwijtgeraakt. "Het is heel zuur. Je bouwt een bedrijf op en opeens ben je je vergunning kwijt. Je hebt nog wel je boot, maar daar kan je niet veel mee. Uiteindelijk betekent het dat je bedrijf stopt en dat doet me veel verdriet." 

De petitie om de historische salonboten te behouden is inmiddels meer dan 15.000 keer ondertekend. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938