Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Uitzetting dreigt voor Amsterdamse zusjes Sofia (24) en Najoua (21): "Dit moet juridisch worden rechtgetrokken"

8 april 2021, 13.00 uur · Aangepast 8 april 2021, 15.50 uur · Door Redactie

Sofia en Najoua Sabbar wonen hier twintig jaar, doen vrijwilligerswerk en willen niets liever dan naar de universiteit. Toch wil de IND dat ze worden uitgezet naar Marokko. "We hebben onze gevoelens even geparkeerd om hiermee te kunnen dealen."

AT5

Een stapeltje foto's herinnert de zussen aan hun kindertijd, die weliswaar liefdevol was, maar zeker niet altijd onbezorgd. Sofia: "We zijn heel vaak verhuisd en ook toch wel vaak bang geweest, ook omdat we zo graag met alles mee wilden doen en omdat je toen pas merkte: dat kan niet."

De zussen vertellen dat hun moeder twintig jaar geleden vertrok uit Marokko. Op de vlucht voor haar ex-man en niet meer welkom bij haar familie. Uiteindelijk kwam ze bij een zus in Amsterdam terecht en belandde in de illegaliteit. 

"Ik denk dat mijn moeder heel angstig was", vertelt Sofia, "en niet zo goed wist bij wie ze moest zijn en er daarom misschien voor heeft gekozen om dit allemaal stil te houden."

Onzekerheid blijft

De rechter oordeelt in februari dat Sofia en Najoua in Nederland mogen blijven, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst gaat tegen de beslissing in beroep en dus blijft de onzekerheid.

Vier jaar geleden besloot Sofia naar het Juridisch Loket te stappen. Ze wilde haar vwo-examen doen, maar omdat ze intussen de 18 was gepasseerd, zei haar school dat dat niet zonder Nederlands paspoort kon. "Misschien heel naïef, maar ik ben daar op een ochtend gewoon binnengewandeld, op een bankje gewacht en toen ik werd geroepen heb ik echt letterlijk aan de balie gezegd: Ik ben illegaal, wat moet ik doen?"

Quote

"Al vanaf groep 8 droom ik ervan om advocaat te worden"

najoua over toekomstplannen

Sindsdien leven de zussen tussen hoop en vrees. Toen hen eenmaal duidelijk werd wat hen allemaal te wachten stond en hoelang het nog ging duren voordat ze bijvoorbeeld aan hun studie kunnen beginnen, hebben ze de koppen bij elkaar gestoken en op een briefje geschreven wat ze dan nog wel wilden en konden doen. 

"Vooral ook om hier", zegt Sofia wijzend naar haar hoofd,"mentaal oké te blijven. Want het doet best veel met je. We doen wel heel positief alsof het allemaal goed is, maar echt, we hebben onze gevoelens geparkeerd om hier goed mee te kunnen dealen"

Quote

"Ze zei ons dat ze ook weet dat we Amsterdammers zijn, en dat geeft toch wel een stukje zelfvertrouwen"

sofia over burgemeester halsema

Sofia startte haar eigen stichting - Juf Soof - waarmee ze onder andere kansarme jongeren probeert te helpen en Najoua staat vrouwen zonder verblijfsvergunning bij. Een goede voorbereiding op haar toekomstige droombaan: "Al vanaf groep 8 droom ik ervan om advocaat te worden."

Petitie

Een petitie voor de zussen is intussen meer dan 12.000 keer ondertekend en ook burgemeester Halsema hing al aan de telefoon. Sofia: "Ze zei ons dat ze ook weet dat we Amsterdammers zijn. En dat geeft toch wel een stukje zelfvertrouwen. We hebben toch de hele tijd het gevoel gehad alsof we er niet mochten zijn. En om dat dan zo te horen van onze burgemeester, ik kan dat niet beschrijven, te mooi."

Bekijk de hele reportage in de video. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938