Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Binnenskamers bij stadsdichter Gershwin Bonevacia: "Terwijl de stad gesloten is, zit ik in het Tropenmuseum"

8 april 2021, 20.52 uur · Door Redactie

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. In deze aflevering van Binnenskamers bezoeken wij de stadsdichter Gershwin Bonevacia die momenteel zijn werkplek heeft in het Tropenmuseum.

Gershwin mag sinds 2019 de rol als stadsdichter op zich nemen, als de jongste die Amsterdam ooit heeft gehad. Vanwege het sluiten van de meeste instellingen zocht Gershwin een plek om te schrijven en het Tropenmuseum was zo vriendelijk om hem een ​​plek aan te bieden.

Sinds februari 2021 is het museum zijn werkplek. Met Gershwin bekijken we onder andere de tentoonstelling Things That Matters en wat deze tentoonstelling voor hem betekent. We bespreken de vragen 'Wanneer is cultuur van jou?' en 'Wat wil je zeggen met je kleding?'.

Zijn doel als stadsdichter is om de stad mooier te maken door middel van zijn gedichten. Zijn gedichtenbundel 'Ik heb een fiets gekocht' gaat over identiteit en Amsterdammer zijn. In de tentoonstelling Things That Matters is vooral de taal belangrijk. Zijn dyslexie heeft Bonevacia nooit tegengehouden om gedichten te schrijven.

De Straten van Amsterdam is ook op  YouTube  te vinden. Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!