Start van hoofdcontent

Stad

nl

Plataan voor ingang Artis mag voorlopig blijven staan, "maar gevaar nog niet geweken"

17 april 2021, 14.25 uur · Aangepast 17 april 2021, 14.40 uur · Door Redactie

De plataan voor de ingang van Artis aan de Plantage Middenlaan zal daar tot in elk geval november blijven staan. Maar daarna moet de boom van het stadsbestuur toch echt weg. Tot woede van veel buurtbewoners: "Dit slaat helemaal nergens op."

De boom, die onderdeel uitmaakt van een lange platanenlaan, moet verdwijnen omdat de oude entree wordt gerenoveerd. De twee leeuwsculpturen die vroeger ook aan beide zijden van de ingang stonden komen terug. Bovendien wordt de ingang dusdanig aangepast, dat ook mindervalide bezoekers naar binnen kunnen. 

De overgebleven doorloop wordt daardoor zo nauw, dat ofwel het fietspad versmald moet worden, ofwel de plataan verplaatst moet worden, schrijft het stadsbestuur in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD). Daarbij is de keuze dus gevallen op het verplaatsen van de boom.

Quote

"Zo'n lange rechte straat met zo'n bomenpartij is uniek. Daar ga je geen happen uithalen"

Bo Jellema, Buurtbewoner

Dit omdat er een ongewenste en gevaarlijke verkeerssituatie zou ontstaan als de stoep of het fietspad smaller zou worden. Bovendien kan de boom volgens de gemeente succesvol verplant worden naar een plek in de directe omgeving, zodat de boom behouden blijft.

Maar dat geldt in dat geval niet voor de laan van platanen waar de boom onderdeel van uitmaakt. "Het gaat om een van de meeste bijzondere straten van Amsterdam", zegt buurtbewoner Bo Jellema, die zich al enige tijd hard maakt voor behoud. "Zo'n lange rechte straat met zo'n bomenpartij is uniek. Daar ga je geen happen uithalen."

Daar sluit Anke Bakker van de PvdD zich bij aan. "Als het zo makkelijk is hier, dan maak ik me zorgen voor andere plekken in de toekomst. Dan kunnen bomen daar net zo makkelijk worden weggehaald."

Waar de boom oorspronkelijk op 23 maart al zou zijn verplaatst, is dat nu vooruitgeschoven naar november. Vanwege de gemaakte bezwaren werd 23 maart niet gehaald. Omdat het huidige plantseizoen nu verstreken is, is het ook niet mogelijk om de komende maanden een datum te prikken. 

Quote

"Misschien dat ik me wel aan die boom vastketen"

Anke Bakker, partij voor de dieren

Hoewel de gemeente het verplaatsen van de bomen dus gewoon door wil laten gaan, zijn zowel Bakker als Jellema niet van plan om dit te laten gebeuren. "Als de bezwaren niets opleveren ga ik in beroep. De boom moet hier blijven staan", zegt Jellema. Bakker gaat nog een stapje verder. "Misschien dat ik me dan wel aan die boom vastketen. Want we pikken dit niet. Het is echt schandalig."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938