Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Fraude bij Amsterdamse inburgeringsexamens met camera’s en oortjes

27 april 2021, 07.42 uur · Aangepast 27 april 2021, 10.35 uur · Door Redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt twee bestuurders en een medewerker van de Amsterdamse Taalacademie van grootschalige fraude met inburgeringsexamens. Met het bedrog zou in totaal ruim 1,5 miljoen euro zijn verdiend. De fraude werd gepleegd door immigranten tijdens inburgeringsexamens te voorzien van een camera en oortjes.

Dat meldt het AD. De zaak kwam aan het licht na een tip van de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo), die verantwoordelijk is voor de examens, aan het Functioneel Parket van het OM.

Geld lenen

In Nederland moeten immigranten binnen drie jaar na aankomst een inburgeringsexamen. Als ze deze hebben gehaald, kan er een verblijfsvergunning worden aangevraagd. Voor de lessen kunnen de immigranten maximaal 10.000 euro lenen.

In totaal zouden zeker 108 personen gebruik hebben gemaakt van de diensten die de Amsterdamse taalschool aanbood. De  cursisten kregen onder meer een kleine camera opgespeld en oortjes in.

Fluisteren

Tijdens het examen werden de beelden, en daarmee de vragen, uitgebreid bekeken door iemand buiten de examenzaal. De goede antwoorden werden via een telefoonverbinding door gefluisterd, zodat het examen gehaald kon worden.

Meerdere cursisten hebben belastende verklaringen afgelegd bij de politie over de fraude die van 2016 tot 2019 plaatsvond. Niet alleen de medewerkers van de Amsterdamse Taalacademie worden vervolgd, ook enkele  cursisten zijn inmiddels door de politierechter veroordeeld.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938