Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente start verkoop afvalverwerker AEB

29 april 2021, 11.04 uur · Aangepast 29 april 2021, 11.22 uur · Door Redactie

De gemeente start vandaag de verkoop in haar 100%-aandelenbelang in het Afval Energie Bedrijf (AEB). Geïnteresseerde partijen kunnen vanaf vandaag hun belangstelling kenbaar maken.

AT5 / Luuk Koenen

De verkoop verloopt via een proces dat bestaat uit verschillende biedingsfases en loopt naar verwachting door tot in de tweede helft van dit jaar. Er wordt gestart met een fase waarin partijen die interesse hebben zich kunnen melden. Daarbij wordt bekeken of de potentiële kopers voldoen aan bepaalde basisvereisten, zoals financiële draagkracht en integriteit.

Prijs

Afgelopen januari heeft de gemeente de uitgangspunten voor de verkoop vastgesteld, waarbij de prijs het belangrijkste verkoopcriterium is. Daarnaast moet de geïnteresseerde transactiezekerheid bieden en zoekt de gemeente een nieuwe aandeelhouder met een langetermijnperspectief, "die AEB in staat stelt om haar belangrijke rol voor de stad en haar inwoners (afvalverwerking, warmtelevering) te blijven vervullen en verder te verduurzamen".

Wethouder Everhardt (Deelnemingen): "AEB en de gemeente zijn er klaar voor en ook de marktomstandigheden maken het mogelijk om de verkoop van AEB te starten. Ik heb alle vertrouwen in een zorgvuldig verkoopproces. De criteria voor verkoop staan vast en de voorbereidingen zijn afgerond. De afgelopen tijd heeft AEB bedrijfsmatig en financieel een goede verbeterslag gemaakt. Complimenten voor het harde werken aan de medewerkers en de directie van AEB: zij hebben ervoor gezorgd dat de zaken op orde zijn.”

Faillissement

De afvalverbrander moest in de zomer van 2019 gered worden van een faillissement. Er werden vele miljoenen euro's in het bedrijf gepompt om het overeind te houden. Een eerder plan van het college om het AEB onder te brengen bij de Noord-Hollandse publieke afvalverwerker HVC mislukte. Daarop besloot het stadsbestuur om alle aandelen van het AEB te verkopen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938