Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sinti en Roma balen van herdenking achter een hek: "Alsof de Dam afgesloten zou zijn op 4 mei"

30 april 2021, 17.53 uur · Aangepast 30 april 2021, 22.55 uur · Door Redactie

Op 4 mei worden bij het Hel en Vuur monument op het Museumplein de Sinti en Roma slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Maar door de renovatie van de grasmat van het plein staat het monument achter een hek. Voor de herdenking gaan de hekken wel even open, maar toch is de verenging van Sinti, Roma en Woonwagenbewoners boos over de situatie. 

AT5

"Het voelt verschrikkelijk, het voelt net als de Dam afgesloten zou zijn op 4 mei en je daar niet terecht kan", vertelt Sabina Achterbergh van Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners . Elk jaar komt er bij het monument een groep van 40 tot 50 mensen bijeen om stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Opgesloten

De gemeente opent de hekken voor de herdenking op 4 mei voor twee uurtjes. "Je moet dan toch achter het hek herdenken. Vele voelen zich ook opgesloten, je moet voorstellen dat er ook oorlog slachtoffers bij zijn die niet graag achter een omheining zo herdenken."

De vereniging hoopt dat naast 4 mei de gemeente ook de hekken weghaalt op 16 mei, dan wordt de landelijke Zigeunerrazzia van 16 mei 1944 herdacht. 

Woonwagenwiel

De vereniging wil graag dat met de renovatie van het plein, ook aandacht wordt besteed aan het monument zelf. "Er is ons beloofd door burgemeester Van der Laan dat er in de vorm van een wiel een bestrating omheen komt, het woonwagenwiel. En een bloemenplekje, zodat het ook een waardige plek is om te herdenken."

AT5 zendt in het kader van 4 en 5 mei een documentaire uit over de strijd van Roma en Sinti tegen discriminatie. De documentaire 'Sabina's strijd: Een leven lang in verzet' is op 2 mei om 19.30 te zien op AT5 en de hele dag online op AT5.nl. De herhalingen op tv zijn tot en met 5 mei.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938