Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jongerenplek in Dapperbuurt moet jongeren behoeden foute keuzes te maken

3 mei 2021, 07.00 uur · Aangepast 3 mei 2021, 08.53 uur · Door Robbert Bianchi

Als tiener kwam Azzedine Wajgali (24) vaak in aanraking met de politie. Maar sinds enkele jaren is hij een voorbeeld voor velen. Als oprichter van Native Oost diende hij in 2019 een petitie in bij de gemeente Amsterdam voor een ‘safe space’ voor jongeren in de Dapperbuurt. Inmiddels lijkt het erop dat de veilige jongerenplek er echt komt.

Al jaren ondervinden bewoners van de Dapperbuurt last van hangjongeren en criminaliteit. Wajgali begrijpt goed wat er speelt. Volgens hem is er behoefte aan een plek waar jongeren kunnen samenkomen zonder de buurt tot last te zijn. De jongerenplek staat gepland op sportpleintje bij de kruising van de Roomtuintjes en de Pontanusstraat.

“Hier komen haaks twee containers te staan, met daarin ruimte voor recreatie en educatie. Het is een soort huiskamer waar jongeren kunnen chillen en workshops volgen om een betere toekomst te hebben. Wij proberen hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen, zodat ze onderdeel worden van de maatschappij”, legt Azzedine Majgali trots uit.

In gesprek met buurtbewoners

Maar voordat het plan kan doorgaan, moet ook de buurt het zien zitten. Vanaf 8 april staat er daarom tijdelijk een ‘Hoodlab’ in de straat. De Hoodlab is een container, die in een mum van tijd wordt omgetoverd tot een gezellige informatiestand. Hier gaan elke dag enthousiaste medewerkers in gesprek met buurtbewoners over de plannen.

Vanuit de Hoodlab worden buurtbewoners betrokken bij het plan - AT5

“Het idee is dat we nu inventariseren hoe bewoners er tegenover het plan staan. Tot nu toe krijgen we veel positieve reacties. Maar er zijn ook mensen die zich zorgen maken, omdat ze bang zijn dat dit meer nog overlast veroorzaakt”, vertelt medewerker Nikki Neervens.

Alle reacties en meningen uit de omgeving worden verzameld en komende maand voorgelegd aan het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oost. Deze beslist uiteindelijk of de tijdelijke jongerenplek bij de Roomtuintjes er wel of niet komt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938