Start van hoofdcontent

Stad

nl

Reddingsbrigade traint vrijwilligers voor vaste post op Blijburg

7 mei 2021, 12.27 uur · Aangepast 10 mei 2021, 09.33 uur · Door Redactie

Voor het eerst in haar 108-jarig bestaan krijgt de Amsterdamse Reddingsbrigade een eigen vaste reddingspost. Die komt deze zomer op het strand van IJburg. Dit nadat daar vorig jaar twee zwemmers zijn verdronken in het water van het op het populaire stadsstrand. De vrijwilligers die de post gaan bemannen worden nu opgeleid in het Noorderparkbad. 

AT5

"Op de wervingscampagne zijn 35 mensen afgekomen, daarvan liggen er nu een kleine 20 in het water", zegt Pia Weg van de Reddingsbrigade Amsterdam. Dat een vaste post nodig bij een druk strand in de stad nodig is blijkt wel uit de cijfers.  "In 2019 stond Amsterdam op de tweede plaats van verdrinkingsongevallen, op de eerste plaats stond Friesland. Dat is een provincie, Amsterdam is een stad."

Man gered

Een van de vrijwilligers is Sophie Janssen. Een paar jaar geleden heeft ze al een keer een man gered van de verdrinkingsdood. "Ik was aan het zwemmen met vrienden toen ik 15 was. Mijn beste vriendin kwam boven van het duiken en zei er ligt iemand op de grond. Toen heb ik op adrenaline een man opgedoken en naar de kant gezwommen." 

Ook Robert Spijkerman heeft zich aangemeld bij de brigade. "Als iemand in nood is dan hoop je natuurlijk altijd te kunnen helpen, of je hoopt dat iemand in nood komt is ietsjes te veel gezegd. We doen denk ik belangrijk werk." 

Stadsdeel Oost heeft ervoor gezorgd dat de toezichthouders komen. Ze zijn komende maanden aanwezig op mooie dagen als er veel mensen naar het strand komen. De toezichthouders zijn er dan van 10.00 uur tot 19.00 uur. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938