Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Suikerfeest valt dit jaar samen met Hemelvaart: "Het is dubbel feest"

13 mei 2021, 20.25 uur · Aangepast 14 mei 2021, 07.43 uur · Door Redactie

Islamitisch Amsterdam viert vandaag het einde van de ramadan met het Suikerfeest. De datum van het Suikerfeest wordt bepaald aan de hand van het zien van de eerste maansikkel, vlak na de nieuwe maan. Dit jaar viel de feestdag toevallig samen met Hemelvaart.  

Bij moskee Dar El Huda in Osdorp verzamelen bezoekers zich voor het gezamenlijke gebed. Normaal gebeurt dat in de moskee, maar vanwege de coronamaatregelen zijn veel bijeenkomsten naar buiten verplaatst. Voor het gebed spreekt Abdelkader Belhadj in zowel het Nederlands als het Arabisch de moslims toe.

Volgens de bezoekers zit de sfeer er, mede door het weer, goed in:  "Het was leuk. Veel beter, met die frisse lucht erbij. In zo'n moskee wordt het al gauw benauwd." Tijdens het gebed werd opgeroepen om niet bij familie op bezoek te gaan, maar om het einde van de ramadan te vieren via Facetime of de telefoon. 

Volgens Abdelkader is het Suikerfeest er niet alleen voor moslims. "Je moet het zien als een feest van verbinding. Het is zowel voor moslims als niet-moslims."

Koekjesfeest

Ook Fatimzahra Baba zorgt voor verbinding met de wijk met haar Stichting SAAAM. Zij doopt dit jaar het Suikerfeest om tot het koekjesfeest. Tijdens de ramadan zijn vrijwilligers van de stichting in samenwerking restaurant Meram bezig geweest met het bereiden van maaltijden voor ouderen, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. Ook zij kregen vandaag de speciale koekjes uit verschillende  culturen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938