Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Onschuldige burgers worden door hard antidrugsbeleid uit woning gezet'

13 mei 2021, 15.08 uur · Aangepast 13 mei 2021, 21.03 uur · Door Redactie

Burgemeesters voeren een te hard antidrugsbeleid, waardoor onschuldige burgers, vaak vrouwen en kinderen, soms abrupt uit hun woning worden gezet. Ook huurcontracten worden vaak per direct beëindigd nadat een woning wordt gesloten door de burgemeester. Dat zegt RTL Nieuwsdat sprak met ombudsmannen, hoogleraren en gedupeerden. 

Politie.nl

Volgens het onderzoek gebeurt het soms wel tientallen keren per jaar dat onschuldigen hun huis worden uitgezet omdat er drugs zijn aangetroffen in het pand. Ook in Amsterdam komt deze situatie volgens RTL Nieuws voor, maar de precieze cijfers zijn onbekend.

In het onderzoek worden schrijnende situaties uitgelicht van onder andere alleenstaande moeders van wie de ex langskwam en cocaïne liet liggen, waarna het pand werd gesloten en de onschuldige moeder geen woning meer had. Om dit te voorkomen hebben de ombudsmannen van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag een oproep gedaan aan de burgemeesters om het beleid weer menselijk te maken. 

Opiumwet

Wanneer er in een pand meer dan 5 gram softdrugs of 0,5 gram harddrugs worden gevonden, heeft de burgemeester de bevoegdheid het pand te sluiten. Dat soort aantallen wordt ook wel een 'handelshoeveelheid' drugs genoemd. Met gebruik van artikel 13b van de Opiumwet kunnen burgemeesters een pand per direct sluiten, zonder dat dit besluit via de rechter hoeft te gaan. Het idee hierachter is dat de openbare orde op die manier zo snel mogelijk hersteld kan worden. 

De kinderombudsman van Amsterdam, Anne Martien van der Does, zegt echter tegen RTL Nieuws dat er niet secuur genoeg wordt gekeken naar wie er hierdoor gestraft wordt: "In die woning wonen soms ook mensen die er niks mee te maken hebben en die wel getroffen worden door die sluiting. Dan is het een soort straf voor onschuldigen." 

Quote

"In de Randstad vind je geen nieuwe woning meer, omdat je een vlekje hebt"

Anne Martien van der Does, kinderombudsman amsterdam

Behalve dat een woning wordt gesloten voor meerdere maanden, gebeurt het vaak dat een verhuurder of woningcorporatie ook de huuroverovereenkomst beëindigt. "Daar heeft zij ook het recht toe. Maar dan ben je dus voorgoed je woning kwijt. En in de Randstand vind je dan ook geen nieuwe woning meer, omdat je een vlekje hebt", zegt Van der Does. 

Hoewel het sluiten van woningen eigenlijk alleen mag voorkomen bij extreme gevallen, wordt dit beleid vaak niet zo uitgevoerd, aldus RTL Nieuws.

Reactie

Het Genootschap van Burgemeesters, de beroepsvereniging van burgemeesters in Nederland, heeft tegen RTL Nieuws gezegd dat ze zich niet herkennen in de bewering dat het antidrugsbeleid niet goed wordt toegepast. "Op het moment dat de burgemeester kiest om een pand te sluiten op grond van de Opiumwet, weegt hij/zij de belangen zorgvuldig af."

"De burgemeester sluit in principe geen bewoonde woningen en al helemaal niet als er kinderen wonen. In die gevallen geven we een waarschuwing. Slechts in extreme gevallen doen we dat wel eens, maar dan is er heel veel gebeurd en zorgen we ook dat het gezin wel onderdak met het kind kan vinden elders", vertelt een woordvoerder van burgemeester Halsema aan AT5/NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938