Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kortere lontjes door coronacrisis: aantal burenruzies in de stad flink toegenomen

18 mei 2021, 11.08 uur · Aangepast 18 mei 2021, 12.59 uur · Door AT5 & NH Nieuws

Het geluid van online vergaderingen, de muziek van een buurman die net even te hard staat of spelende kinderen: door corona zitten Amsterdammers meer thuis dan normaal en hebben daardoor sneller last van elkaar. In 2020 is aantal aanvragen voor buurtbemiddeling in Amsterdam met 16% toegenomen ten opzichte van vorig jaar. 

Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). De stijging van de meldingen komen vooral doordat in Amsterdam mensen dicht op elkaar wonen. In totaal waren er 1600 aanmeldingen voor bemiddeling bij burenruzies in de stad. 

Herrie

Geluidsoverlast was het grootste probleem. "Je gaat je ergeren aan geluiden die er altijd al waren, maar nu gaan opvallen omdat je de hele dag thuis werkt. Als daar dan nog de herrie van een klussende buurman bovenop komt,neemt het woonplezier in rap tempo af. Aan geluidsoverlast kun je moeilijk ontsnappen,” zegt Frannie Herder, adviseur van buurtbemiddelingsorganisatie Beterburen.nl.

Ga in gesprek

Frannie Herder heeft een tip voor Amsterdammers die last hebben van hun buren. "Als je je ergert aan je buren, probeer dan het gesprek aan te gaan. Lukt dat niet, schakel dan op tijd de hulp van bemiddelaars
in. Zij begeleiden de gesprekken waardoor de buren er meestal samen wel uitkomen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938