Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam moet een echte urban sportstad worden

5 juni 2021, 13.00 uur
Door Robbert Bianchi · Foto: NH Nieuws

Meer plekken om te skaten, freerunnen of BMX-en. Amsterdam wil de komende jaren dé urban sportstad van Nederland worden. Wethouder Simone Kukenheim opende vrijdagmiddag een multifunctioneel sportcentrum waar veel van deze sporten beoefend kunnen worden. 

In het House of Urban Sports, gelegen op Sportpark Ookmeer in Nieuw-West, is onder meer een grote nieuwe skatebaan.

Inline skater Jaro Frijn is er blij mee. “Dit park is bijna een Olympisch park. Het is even groot en hoog als een wedstrijdbaan, dit is helemaal top”, vertelt hij nadat hij zijn eerste rondjes heeft gedaan. “Het is gewoon heel belangrijk dat het er is. Zo kunnen de skaterboarders, inline-skaters, BMX-ers en alle andere urban sporters verder groeien”, vult skateboarder Chris Hoeve aan.

AT5

Behalve de skatebaan is er in het gebouw ook een mulitfunctionele ruimte waar verschillende sporters naar hartenlust kunnen oefenen. De breakers van de Amsterdam Breaking Community geven alvast een kleine demonstratie aan de uitgenodigde gasten.

“We hebben een ruimte nodig om uren te maken. Net zoals elke skater een park nodig heeft om zelf te kunnen skaten, wordt de groei van elke breakdancer bepaald door het aantal uren dat in de trainingszaal wordt doorgebracht. Ruimtes zijn schaars Amsterdam. Dit is heel erg belangrijk voor ons”, vertelt Jur ‘Jurskee’ Bouterse van de Amsterdam Breaking Community. Andere oefenruimtes zijn volgens de breakdancers te duur geworden. 

AT5

Ook wethouder Kukenheim ziet er het belang van in. Omdat urban sports toegankelijk en erg populair zijn onder jongeren is er een nieuw plan opgesteld: de Agenda Urban Sports 2021-2025, waarmee Amsterdam een echte urban sportstad moet worden.

"Urban sports gaat ook over de ontwikkeling van jonge mensen: over het ontdekken van grenzen, onderdeel worden van een community, een nieuwe lifestyle, anders kijken naar de ruimte in de stad en het leven om je heen en je creativiteit ontdekken. Juist die cultuur is voor velen de motivatie om te blijven sporten. We willen urban sports een serieus podium bieden in Amsterdam", aldus Kukenheim.

Doelen

Zo moet de openbare ruimte in de stad beter ontwikkeld worden voor urban sports en moeten er meer een betere plekken voor komen. Topsporters moeten op een hoger niveau presteren en de stad moet zich ontwikkelen tot een internationale urban sportstad. Ook jonge Amsterdammer die zijn achtergebleven kunnen via urban sports weer mee doen. 

"We willen dat de community versterkt wordt. Goed in gesprek gaan met de mensen die in urban sports actief zijn om ook vanuit hen te horen wat er nodig is", laat wethouder Kukenheim weten. "Op die manier willen we jonge mensen die net beginnen helpen om hun talent te laten ontwikkelen. We zien dat sommige mensen echt naar de top gaan. Het is nu ook een Olympische discipline, dus dat biedt perspectief."

Binnenkort komt er nog een plek voor urban sporters, namelijk een groot skatepark bij Kraaiennest in Zuidoost. Ook komt er een jaarlijks evenement voor Martial Arts, een Urban Sports Week Amsterdam 2021 en een urban topsporttalentenprogramma. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938