Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het Slavernijverleden van Amsterdam: “Het is bizar wat er in dit gebouw allemaal is gebeurd”

16 juni 2021, 16.30 uur · Aangepast 16 juni 2021, 16.48 uur · Door Redactie

Drie eeuwen lang was Amsterdam nauw betrokken bij slavenhandel en slavernij in koloniën in Azië en het Atlantisch gebied. Hoe zie je dit slavernijverleden terug in onze stad? En hoe groot was het aandeel van Amsterdam in de internationale slavenhandel? In aanloop naar Keti Koti, de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli, kruipen Amsterdamse middelbare scholieren voor AT5 in de huid van journalist om de antwoorden op deze vragen te vinden. In de vierde aflevering onderzoeken leerlingen van het Hervormd Lyceum West het verhaal achter de ambtswoning. 

Het slavernijverleden van de ambtswoning

De ambtswoning is het gebouw waar de burgemeesters van Amsterdam wonen.. Amel, Mobarak, Safae, Sohaib krijgen een rondleiding van huismeester Kees Jan Hoeksema langs het pracht en praal van de woning. Maar wat niet veel mensen weten, is dat dit gebouw te maken heeft met de slavernij. Historicus Leo Balai vertelt de leerlingen over de mensen die de ambtswoning bewoonden van 1671 tot 1927. Waarom is dit gebouw zo belangrijk?

Amsterdam en de slavernij

Amsterdam was tot eind 18e eeuw mede-eigenaar van Suriname, en daarmee ook handelaar in tot slaaf gemaakten. “Er wordt veel over slavernij gesproken. En dat is belangrijk omdat men soms doet alsof het niks is,” aldus Balai. De leerlingen gaan de straat op en vragen hoe Amsterdammers hierover denken.

Amel, Mobarak, Safae, Sohaib zijn bij de aftrap van de Keti Koti maand: de Memre Waka. En misschien krijgen ze de burgemeester ook nog spreken. Want wat vindt Femke Halsema zelf van de plek waar ze woont?

Het Slavernijverleden van Amsterdam

In deze zesdelige documentairereeks onderzoeken leerlingen van verschillende Amsterdamse middelbare scholen hoe de sporen van ons slavernijverleden vandaag de dag terug te vinden zijn in de stad. Naast het Hervormd Lyceum West doen ook het Open Schoolgemeenschap Bijlmer, Metis Montessori Lyceum, Hyperion Lyceum, het Sint Ignatius Gymnasium en de Amsterdamse Mavo mee.

Bekijk elke woensdag een nieuwe aflevering van Het Slavernijverleden van Amsterdam op AT5 om 18:11, 19:32, en 20:11. Kijk voor alle afleveringen op onze themapagina.