Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Valeriusstraat zijn terugkerende afvalberg zat: "Ruik afval door de ramen heen"

18 juni 2021, 14.22 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Bewoners van de Valeriusstraat in Oud-Zuid zijn klaar met de afvalberg die volgens hen telkens terugkeert. Tot gistermiddag zou de troep een week naast de containers hebben gelegen, maar volgens de straatreinigers ligt dat vooral aan de bewoners zelf. "Het zijn gewoon de mensen die iedere dag hun afval buiten zetten en te beroerd zijn om een blokje verder te lopen."

"We weten wanneer het afval er ligt, omdat we dan de meeuwen horen die het afval eten", zegt een boze buurtbewoner. "Daarnaast zijn er ratten en ook de geur is vreselijk." Die geur kent een buurman maar al te goed: "Ik ruik het door de ramen heen." Nog iemand anders vertelt dat ze het afval nu op andere manieren proberen kwijt te raken. "We gooien ons afval nu ook bij het glas en papier, alleen maar om het weg te werken." 

Quote

"We gooien ons afval nu ook bij het glas en papier, alleen maar om het weg te werken"

buurtbewoner Valeriusstraat

Dan ineens rijdt de vuilniswagen door de straat en gooien de straatreinigers het afval achterin. Volgens hen ligt het aan de buurtbewoners zelf dat de troep zich opstapelt. "Elke dag rijd ik door het Valeriusbuurtje. Elke dag", zegt de straatreiniger. "Het is gekkenwerk hier. Het zijn allemaal asociale mensen die rijk zijn aan centen, maar een blokje verder lopen, ho maar."

Waar de bewoners stellen dat dit tafereel zich maandelijks afspeelt, spreekt de reiniger dat tegen. "Dat is flauwekul. Dat zegt iedereen, maar ik rijd elke dag in Oud-Zuid. Het zijn gewoon de mensen die iedere dag hun afval buiten zetten en te beroerd zijn om een blokje verder te lopen, weet je?"

Toch is het volgens de reiniger niet alleen de schuld van de buurtbewoners. "Het zijn ook de bedrijven er omheen, omdat daar niet op berekend wordt, weet je wel? Er wordt berekend op inwoners en niet op bedrijven. En als het dan allemaal in één bak gaat, dan krijg je dit."

Quote

"Het zijn gewoon de mensen die iedere dag hun afval buiten zetten en te beroerd zijn om een blokje verder te lopen"

Straatreiniger

Reactie stadsdeel Zuid:

"Het afval in de Valeriusstraat is inmiddels opgeruimd. We zien door de hele stad dat er meer aanbod is van restafval, glas, karton en grof afval. Het afval wordt ook op verschillende plaatsen verkeerd aangeboden. In sommige gevallen wordt het legen van de containers daardoor gehinderd. In dit geval was ook de container zelf kapot.

Op dit moment werken we onder meer in Zuid met een nieuwe manier van inzamelen. Deze nieuwe manier van werken zal op termijn efficiënter worden, maar het vraagt even tijd voor alles vlekkeloos verloopt, waardoor er tijdelijk meer rommel ligt op sommige locaties in de stad. Onze collega’s werken hard om de stad weer op te ruimen."

De straatreiniger heeft nog wel een handige tip voor iedereen die zijn afval even niet kwijt kan in een container: "Gewoon een dagje op je balkonnetje houden. Simpel zat, toch?"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938