Start van hoofdcontent

Stad

nl

Negatief zwemadvies maakt weinig indruk: "Dan hou ik toch gewoon mijn mond dicht?"

20 juni 2021, 18.02 uur · Aangepast 20 juni 2021, 18.13 uur · Door Hester van Dijk

Voor alle buitenwater in de stad geldt vandaag en morgen een negatief zwemadvies. Door de zware regenval is er riooloverstort geweest op verschillende plekken in de stad. Afvalwater komt dan terecht in het oppervlaktewater. Bij het Marineterrein leek lang niet iedereen onder de indruk.

AT5

"Echt hier ook?", zegt een zwemmer vanmiddag. "Dat wist ik niet. Dan gaan we er maar uit." Een zwemmende jongen: "Je moet er lekker van genieten. Het is wel een beetje vies, maar je moet er niet je mond insteken."

Het negatief zwemadvies gold al eerder voor het water bij Prinseneiland en Park Schinkeleilanden bij het Olympisch Stadion. Overal in de stad wordt nu buiten zwemmen afgeraden, tot maandag.

Zware regenval

Door de zware regenval kan de riolering al het water niet meer goed verwerken. Dan komt er een zogenaamde riooloverstort. Het overtollige afvalwater wordt geloosd in het oppervlaktewater. Hier zit was- en afwaswater bij, maar ook water uit de wc. De ziekteverwekkers die erin zitten kunnen maag- en darmproblemen veroorzaken. 

Dinsdag kan - als het goed is - iedereen gewoon weer zorgeloos een frisse duik nemen. De gemeente benadrukt dat dit altijd op eigen risico is, behalve op de aangewezen officiële zwemplekken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938