Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mi Oso wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2021

26 juni 2021, 19.00 uur · Aangepast 26 juni 2021, 19.49 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het project Mi Oso in Amsterdam Zuidoost heeft de jaarlijkse nieuwbouwprijs gewonnen met ruim 20% van de 5.110 stemmen. De trotse bewoners kregen de prijs uit handen van wethouder Laurens
Ivens (Bouwen en Wonen). Duurzaamheidsproject Schoonschip werd tweede, ruim voor Narva Eiland West op plek drie.

Mi Oso is een Surinaams woord dat ‘Mijn huis’ betekent. Het project bestaande uit 42 koop- en 84 sociale huurwoningen, is geïnspireerd op de culturele achtergrond van de grootste bevolkingsgroep in Zuidoost. In het project woont een mengeling van vele culturen, die samen een hechte community vormen.

AT5

Quote

"Of het nu sneeuwt, regent of zonnig is, met de veranda komt het buitenleven een stuk dichterbij.”

Jeroen Geurst, architect

Inspiratie

Witte gevels, groene luiken en brede veranda’s kenmerken de eengezinswoningen. De sociale huurwoningen hebben een galerij die ook als een veranda is vormgegeven. Allebei geïnspireerd op de typische bouwstijl in Paramaribo, die op zijn beurt weer geïnspireerd is op de Hollandse bouwstijl.  Dat is geen toeval, want winnend architect Jeroen Geurst komt jaarlijks in Suriname. "Ik raakte geïnspireerd door de architectuurstijl daar met veranda’s. Of het nu sneeuwt, regent of zonnig is, met de veranda komt het buitenleven een stuk dichterbij.”

Quote

"Je doet je hek open en je bent met elkaar in gesprek"

Rev, bewoner Mi Oso

'Terecht'

Mi Oso is een terechte winnaar als je het aan de bewoners vraagt.  "Als je weet hoe deze plek er voorheen uitzag en als je ziet wat er nu staat, dan is de prijs hier op de juiste plek" vertelt bewoner Rev. "Je doet je hek open en je bent met elkaar in gesprek".

De architect , ontwikkelaar en bouwer Era Contour en woningcorporatie Eigen Haard kregen de publieksprijs voor bouwend en wonend Nederland uitgereikt door wethouder Ivens en Dick Verhoeven van Bouwend Nederland. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938