Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gedenkpad voor Pepijn (14): "Prioriteiten lagen tijdens coronacrisis niet bij jongeren"

1 juli 2021, 09.17 uur · Aangepast 1 juli 2021, 12.56 uur · Door Cecile van de Grift

De jonge Amsterdammer Pepijn Remmers overleed in januari door een combinatie van koolmonoxidevergiftiging en drugsgebruik. Zijn dood maakte veel los, vooral omdat Remmers bij zijn ouders aangaf dat hij worstelde met de coronamaatregelen. Volgens zijn ouders heeft de overheid tijdens de bestrijding van de crisis steken laten vallen. "Ze zijn alleen met de korte termijn bezig geweest, niet met preventie."

AT5

Pepijns lichaam werd gevonden in het tentje dat hij had opgeslagen net buiten de ring in Noord. In de weken voorafgaand aan zijn dood maakte hij meermaals een tochtje naar de plek, waar hij uiteindelijk is gestorven, om spullen klaar te zetten voor zijn bivak. Die had hij volgens zijn vader Gaston goed voorbereid. "Hij had een koolmonoxidemelder meegenomen, omdat hij niet wilde stikken als hij zich wilde verwarmen", zegt hij tegen AT5. "Die gedachten heeft hij allemaal gehad, maar hij heeft niet genoeg kunnen bedenken dat er misschien ook wel een foutje in had kunnen sluipen."

Quote

"Hij heeft niet genoeg kunnen bedenken dat er misschien ook wel een foutje in had kunnen sluipen"

Gaston remmers, vader van pepijn

Pepijn, die opgroeide als een vrolijke puber, had het moeilijk tijdens de coronacrisis. Vooral het feit dat hij niet naar school kon, viel hem zwaar. "Iedere avond als ik hem vroeg hoe zijn dag was, zei hij: 'saai'", vertelt zijn moeder Titia Bloemhof. "Dat kwam omdat hij zijn vrienden niet zag."

Om toch spanning op te kunnen zoeken, experimenteert hij met de designerdrug 3-MMC. Zijn ouders vonden die drugs een week voor Pepijns overlijden in zijn tas. "Hij vertelde dat het een heel fijn gevoel was wat hij kreeg met die pil. Hij zei: 'mam, je weet niet wat je meemaakt, het is echt heel bijzonder''". Zijn ouders voeren gesprekken met hem, maar een week later gebruikt Pepijn het dus opnieuw. Dit keer met een fatale afloop.

Pijnlijk

De dood van Pepijn heeft volgens zijn vader duidelijk laten zien waar de prioriteiten lagen tijdens de coronacrisis. "Die lagen niet bij de jongeren. Ze zijn alleen met de korte termijn bezig geweest, niet met preventie. Alleen met het oplossen van acute problemen. Dat vind ik echt heel pijnlijk om te constateren."

Quote

"Iedere avond als ik hem vroeg hoe zijn dag was, zei hij: 'saai'"

titia Bloemhof, moeder van pepijn

Pad

Om Pepijn te eren is er in Noord nu een speciaal 'PepijnPad' aangelegd. In samenwerking met buurtbewoners van de slibvelden op het voormalige waterzuiveringsterrein en bewoners uit de wijken Elzenhagen en Jeugdland hebben nabestaanden het pad gemaakt. Het is ongeveer een kilometer lang.

Het herdenkingspad moet er voor zorgen dat het voormalige waterzuiveringsterrein leefbaarder wordt Dankzij het pad zijn er nu meer wandel- en hardloopmogelijkheden. Daarnaast hebben de initiatiefnemers tijdens het aanleggen van het pad veel rommel opgeruimd. "Zo draagt de dood van Pepijn bij aan het geven van leven aan de wijk. Hij kan het zelf niet meer meemaken, maar heeft ons letterlijk de weg gewezen naar elkaar."

Het herdenkingspad wordt vrijdagochtend in het bijzijn van burgemeester Halsema officieel geopend. Iedereen is welkom om de opening bij te wonen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938