Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vragen over coronavaccinatie worden beantwoord in Zuidoost: "Waarom zou ik het vaccin gaan halen?"

5 juli 2021, 15.30 uur · Aangepast 17 november 2021, 17.29 uur · Door Redactie i.s.m. GGD Amsterdam

Amsterdammers hebben nog altijd veel vragen over de coronavaccinatie. In het programma Vaccinatie Vragen beantwoordt GGD arts Katja van Ewijk deze vragen. In de eerste aflevering spreekt zij Zuidoostbewoners in de Amsterdamse Poort. 

AT5

Hoe weet ik welke vaccinatie het beste bij mij past?  Hoe lang ben ik immuun na de vaccinatie? En waarom zou ik me laten inenten? Zomaar een greep uit de vragen die Amsterdammers hebben over de coronavaccinatie.  

Bronnen checken 

Een vrouw die we spreken in de Amsterdamse Poort vraagt zich af welke informatie op internet nog betrouwbaar is. Arts GGD van Ewijk legt uit dat je goed naar de bron moet kijken om erachter te komen of informatie te vertrouwen is. ‘’Als je twijfelt over de echtheid van de informatie, zoek dan contact op met je huisarts of bel GGD Amsterdam voor uitleg.’’

Een jonge vrouw vraagt zich af waarom zij het vaccin zou moeten halen omdat corona volgens haar niet meer dan een griepje is. ‘’Voor sommigen is Corona niet meer dan een verkoudheid of milde griep, maar ook jongeren kunnen ziek worden,’’ legt van Ewijk uit. ‘’Door je te vaccineren, voorkom je ernstige ziekte en ook heel belangrijk: je voorkomt dat je corona overdraagt aan anderen.’’

Vaccinatie Vragen AT5

Community mother 

In de aflevering komt ook de Ghanese mama Agatha aan het woord. De community moeder,
zoals ze in Zuidoost wordt genoemd, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de inenting van
honderden ongedocumenteerden in Amsterdam. In samenwerking met GGD zorgde mama Agatha voor een priklocatie voor mensen zonder Nederlands paspoort. Zo konden ook zij een vaccin en bijbehorende uitleg krijgen. "Ik zag veel ongedocumenteerde mensen die niet wisten waar ze het vaccin konden halen. De GGD is naar mijn kerk gekomen om informatie te geven. Daarna hebben veel mensen zich laten vaccineren", aldus mama Agatha. 

In de volgende aflevering van Vaccinatie Vragen beantwoordt Katja van Ewijk vragen van jongeren en studenten over de coronavaccinatie.   

Heb jij ook een vraag over de coronavaccinatie? Mail naar [email protected] 

Of bel 020 555 52 02