Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rocky en Houda willen jonge meiden uit Bos en Lommer omtoveren tot rolmodellen

10 juli 2021, 13.11 uur · Door Redactie

Ex-profvoetbalster Rocky Hehakaija en nationaal kickbokskampioen Houda Loukili willen dat jonge meiden hun eigen rolmodel zijn. Daarom geven ze met hun stichting Favela Street workshops en sporttraining aan jongeren uit Bos en Lommer in West. Zo willen ze meiden met een migratieachtergrond een steuntje in de rug geven. Boutaina Afallah van Wij Zijn Amsterdam gaat langs bij 'Favela Street'.

Quote

"Wij willen soort van positieve klei in hun oren te stoppen, waardoor ze een positief zelfbeeld krijgen"

Rocky Hehakaija, oprichter favela street

Rocky en Houda focussen zich op meiden met een niet-westerse achtergrond. "Je loopt soms toch 1 of 2-0 achter in de maatschappij, omdat je er anders uitziet of vanwege je religie. Dat heeft ook effect op je eigenwaarde. Daarom proberen wij bij deze meiden een soort positieve klei in hun oren te stoppen, waardoor we een positief zelfbeeld bij ze creëren."

Quote

“Wij werken met een ‘groei mindset’: jij bent iemand en jij kan iets”

ROCKY HEHAKAIJA, OPRICHTER FAVELA STREET

De groep in Bos en Lommer bestaat uit 28 tieners van verschillende afkomsten en opleidingen. Alle meiden hebben hun eigen dromen vertelt Houda: "De een wil kinderarts worden, de ander dokter of docent. Aan de hand hiervan kijken wij welke professionals in Nederland bij de meiden passen, zodat zij met hen kunnen sparren. Dat zijn vaak mensen waarnaar zij opkijken.”

Zo vertelt Nisrine, een van de deelneemsters, dat kickbokser Badr Hari ook langs is geweest: ”Sommige meiden hier houden van kickboksen, dus Badr is dan een rolmodel voor ze. Je leert deze mensen kennen en denkt: ik kan dit ook.”

Quote

"Op school leer je een vak of een beroep, maar hier leer je wie je bent en dat je iets kan"

ROCKY HEHAKAIJA, OPRICHTER FAVELA STREET

Stichting Favela Street hoopt met hun initiatief jonge meiden om te toveren tot rolmodellen voor anderen in de buurt. En die lessen lijken aan te slaan: “Je leert van Rocky en Houda hoe je een rolmodel moet zijn en leert dit door te geven aan de volgende generatie”, zegt deelneemster Fatima Zohra.

Met het project willen Houda en Rocky een aanvulling zijn op het reguliere onderwijs ”Op school leer je een vak of een beroep, maar hier leer je wie je bent en dat je iets kan. Op school horen ze vaak wat ze niet kunnen” vertelt Rocky. Vooral het najagen van dromen wordt enorm gemotiveerd binnen Favela Street en dat doen de meiden dan ook vol overgave.

“Ik wil later het liefst chirurg worden. Misschien hartchirurg, maar dat weet ik nog niet zeker. En daarnaast wil ik vrije tijd voor een eigen bedrijf”, vertelt Fatima Zohra.

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.