Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tweeduizend jaar oude dierenmummies door de scan in het Amsterdam UMC: "Het is wel apart"

17 juli 2021, 20.01 uur · Aangepast 17 juli 2021, 21.23 uur · Door Sammie van den Broek

Het Amsterdam UMC in Zuidoost heeft bezoek gehad van misschien wel de oudste patiënt ooit. Zo'n 2000 jaar oud zijn ze, de dierenmummies die zijn onderzocht door middel van een CT-scans en röntgenfoto's. Op deze manier krijgen de onderzoekers veel informatie over de mummies zonder ze te beschadigen. 

In het oude Egypte werden niet alleen mensen, maar ook dieren soms gemummificeerd. Roel Jansen, radiologisch laborant van het UMC heeft ervaring met het maken van röntgenfoto's van mummies, maar het blijft een aparte gewaarwording. "Het is een leuke manier om de kennis die je normaal gebruikt, om nu toe te passen op een hele andere tak in de wetenschap", vertelt Jansen. 

Data

"We hopen met deze scans heel veel nieuwe data te verkrijgen zodat we prangende vragen kunnen beantwoorden", vertelt Ben van den Bercken, conservator Egypte bij het Allard Pierson museum. "Internationaal worden dierenmummies steeds vaker onderzocht, omdat ze ons veel kunnen vertellen over de religieuze beleving van de oude Egyptenaren en hoe ze met dieren omgingen."

Iets minder mooi

De mummies die onder de scan gingen in het ziekenhuis lijken niet echt op de Hollywood-mummies die je vaak in films ziet. " Heel veel van dat soort beelden zijn ook een beetje voortgekomen uit de Egyptomanie", zegt van den Bercken. 

Naar verwachting worden de mummies en de onderzoeksresultaten van december tot januari geëxposeerd in het Allard Pierson Museum.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938