Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ziekenhuizen maken zich zorgen over mogelijke besmettingen bij gevaccineerd personeel

20 juli 2021, 17.00 uur · Aangepast 20 juli 2021, 20.40 uur · Door Christian Olijve

Ziekenhuizen maken zich zorgen over mogelijke besmettingen met de deltavariant van het coronavirus bij het personeel. Ondanks de hoge vaccinatiegraad onder het zorgpersoneel, raken er alsnog medewerkers besmet. Bovendien kan een besmetting van bijvoorbeeld een vriend van een medewerker ervoor zorgen dat een personeelslid in quarantaine moet en een gat in het rooster slaan. Het Onze Lieve Vrouw Gasthuis (OLVG) is daarom weer begonnen met het zelf testen van het personeel. 

AT5

Bij het OLVG is de volledige vaccinatiegraad hoog, zo laat voorzitter Maurice van den Bosch weten aan NH/AT5. Bij verpleegkundigen en artsen zelfs boven 90 procent.

Volgens Van den  Bosch zijn er op dit moment dan ook bijna geen besmettingen onder het personeel. Toch moet hij een deel van het personeelsbestand af en toe missen: "Waar we last van hebben is dat de jongeren allemaal vrienden en vriendinnetjes hebben die positief testen. Zij zijn dan wel verplicht om bij contact zich ook te laten testen. Op de uitslag wachten doe je in quarantaine, en dat betekent minder mensen in het ziekenhuis", legt hij uit. 

Het ziekenhuis is daarom weer begonnen met testen van het personeel bij klachten of bij bijvoorbeeld een positief getest familielid: "Moet je je laten testen, dan kunnen onze eigen mensen zich melden bij onze eigen dienst. Hierdoor is de uitval tot nu toe nog enigszins beperkt", aldus Van den Bosch. 

Quote

"Ook onze zorgmedewerkers hebben gedacht: 'We kunnen weer veilig stappen'"

Matthijs welkers, klinisch viroloog Amsterdam UmC

Het Amsterdam UMC herkent dit beeld. Volgens klinisch viroloog van het Amsterdam UMC Matthijs Welkers zijn de ziekenhuismedewerkers die nu positief testen op het coronavirus, vooral jonge mensen die het virus op een feestje hebben opgelopen. "Ook onze zorgmedewerkers hebben gedacht: 'We kunnen weer veilig stappen.' Die delta-golf heeft ook ons toch enigszins verrast," vertelt hij in de Volkskrant

30 procent van Amsterdammers volledig gevaccineerd

Het RIVM liet vandaag weten een 'voorzichtige stabiliatie' van het aantal besmettingen te zien, maar vooralsnog is er in alle leeftijdsgroepen sprake van een stijging van het aantal positieve tests. 

Naast de hoge besmettingscijfers is slechts 30 procent van de Amsterdammers volledig gevaccineerd, wat neerkomt op ruim 288.000 inwoners. 28 procent (267.000) is gedeeltelijk gevaccineerd (cijfers dateren van 13 juli). 40 procent En dat vertaalt zich in een klinische opnames, aldus Van den Bosch. 

'Zelfde spelregels voor gevaccineerden'

Volgens Welkers is de gedachte dat je na vaccinatie het virus niet meer overdraagt, achterhaald. Voor zowel gevaccineerden als ongevaccineerden zouden dan ook dezelfde spelregels moeten gelden, zoals bijvoorbeeld testen voor een toegangsbewijs en testen bij klachten.

"Wij zien zelfs mensen die al een infectie hebben doorgemaakt, daarna twee keer zijn gevaccineerd en nu tóch weer positief testen", aldus Welkers. 

Van den Bosch roept op Twitter op om extra voorzichtig te blijven voor elkaar en de omgeving. Bovendien moet er volgens hem worden ingezet om de vaccinatiegraad bij volwassenen en kwetsbaren omhoog te krijgen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938