Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vijftig iconische Pride-foto's nu te zien in Vondelpark: "Deze tentoonstelling heeft alles"

22 juli 2021, 07.00 uur · Aangepast 22 juli 2021, 09.34 uur · Door Frederieke Weel

Onder de noemer 'Celebrating Diversity' hangen in de komende weken de vijftig meest iconische foto's uit vijfentwintig jaar Pride in het Vondelpark. "Het betekent vooral heel veel vrijheid."

AT5

De foto's zijn door een jury onder leiding van Cornald Maas gekozen uit een aanbod van maar liefst 13.000 ingezonden platen. De tentoonstelling werd gisteren geopend door wethouder Marjolein Moorman.

'Niet alleen de buitenkant'

Pride-directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz is onder de indruk van de collectie foto's. "Deze tentoonstelling betekent voor mij vooral heel veel vrijheid. De hele community komt aan bod. Jong oud, trans, coloured. Feest, diepte, strijd, het heeft alles. Dat is wat Pride is. Het is niet alleen de buitenkant."

Bekladdingen

Dat het een strijd is, bleek voor hem eerder deze week toen in Amsterdam Nieuw-West een fototentoonstelling over twintig jaar homohuwelijk werd beklad. Daar hangt ook een foto van hem en zijn man tussen. "Daar heeft een graffiti-artist geprobeerd onze strot door te snijden. Daar kan je heel erg bang van worden, al is het maar een eenling. Maar het zegt wel dat er nog mensen zijn die ons angst aan willen jagen." De foto's in het Vondelpark zullen niet snel worden beklad: die hangen op drie meter hoogte.

De tentoonstelling is nog te zien tot 10 augustus.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938