Stad

NL
V

Torenhoge ambities: Amsterdammers willen in 2024 sportklimmen bij Spelen in Parijs

3 augustus 2021, 13.07 uur · Aangepast 3 augustus 2021, 13.59 uur · Door Daphne Adrichem

Sportklimmen is dit jaar voor het eerst onderdeel van de Olympische Spelen. Maar helaas, zonder Nederlandse kandidaten. In de klimhal van Beest Boulders in Amsterdam wordt hard getraind om de Spelen in 2024 wél te kunnen bijwonen. Dat blijkt nog best lastig door de verschillende onderdelen: speed, boulder en lead. 

NH Nieuws

"Het is de bedoeling dat je op alle verschillende disciplines de beste bent en de top haalt", vertelt bedrijfsleider Sara Bouma. "We hopen de spelen in Parijs wel te kunnen halen. Het is nu de bedoeling dat je met alle verschillende disciplines de top haalt."

Verschillende routes

Maar hoe bereik je de top? Los van de concurrentie, zijn er bij deze sport verschillende onderdelen, met verschillende tactieken. "Dat betekent dat je bij speedklimmen zo snel mogelijk de route moet halen en met boulderen heb je een korte wand van 5 meter, die je moet halen. Bij leadklimmen klim je een hele lange route waar je goed in bent."

Belangrijk zijn de World Cups die kandidaten moeten halen naar aanloop van de Spelen. "Eigenlijk moet je daar heel goed scoren. Helaas is dat dit jaar niet gelukt, maar we hopen dat het voor de volgende spelen beter gaat", zegt Bouma.

Support

Maar vandaag wordt in Amsterdam vooral meegeleefd met de klimmers die wél meedoen. "We streamen het live met een beamer en herhalen het vanavond nog eens. Het wordt heel tof om te zien."

En wie maakt het meeste kans om zometeen het erepodium te beklimmen? "Ik hoop dat de Sloveense klimster Janja Garnbret het heel goed gaat doen bij de dames", vertelt Bouma enthousiast. "Zij is eigenlijk in alle wedstrijden vaak hoog geplaatst en heel goed aan het klimmen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938