Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onbegrip na wegmaaien ecologische bloemenlinten: "Er staat zelfs een hek omheen"

7 augustus 2021, 13.00 uur · Aangepast 7 augustus 2021, 13.28 uur · Door Jimmy Miltenburg

De grasmaaiers van de gemeente hebben een ravage aangericht in de ecologische bloemenlinten in Nieuw-Sloten. Onlangs bleek dat zo goed als alle bloemen waren weggemaaid, tot onbegrip van de buurtbewoners. 

NH Nieuws / Jimmy Miltenburg

Samen met ecologen en de gemeente Amsterdam ontwikkelde de groengroep van Nieuw-Sloten een plan om de buurt groener te maken. Ecologische linten, waar bloemen en bijen vrij spel hebben, moesten daarvoor gaan zorgen. De bloemenlinten kwamen er, maar tot  verbazing van de hele buurt bleek de maaimachine onlangs bijna alle bloemen te hebben gekortwiekt. 

Omdat de bloemenlinten ten koste zouden gaan van uitlaatgebied, waren hondenbezitters niet heel enthousiast over de plannen. De discussies liepen destijds hoog op, maar inmiddels zijn er ook hondeneigenaren die de bloemenlinten kunnen waarderen. "We vinden het juist hartstikke mooi", zegt Maarten Jester. "Ik zou hier veel meer bloemen willen zien, maar er is nu ook sprake van wildgroei, dus eigenlijk wordt het niet goed beheerd."

tekst loopt door onder de video

AT5

De hondenbezitter maakt zich boos over de wispelturigheid in het maaibeleid van de gemeente. De bloemen hadden wat hem betreft mogen blijven staan, maar de groenstroken in het hondenuitlaatgebied moeten onder handen genomen worden. "Als de grasaren de overhand krijgen is het voor zowel mens als dier onveilig", zegt Jester. "Het kan in de huid, oren of in de neus kruipen en moet dan operatief worden verwijderd." 

'Probleem is communicatie'

Maar hoe kan het toch gebeuren dat al de inspanningen voor een groene buurt zo bruut worden tenietgedaan? Dat vraagt duurzaamheidsambassadeur van Nieuw-Sloten Marjolein Toonen zich hardop af. De moed zakte haar in de schoenen en ze zocht contact met de gemeente. Een antwoord op de vraag hoe het kon gebeuren kreeg ze. "Ik heb inmiddels begrepen dat er een probleem zit in de communicatie tussen de mensen van de gemeente die het beleid maken, en de mensen die het uitvoeren", vond ze uit. "Toch is het onbegrijpelijk. Er staat om al die bloemen ook nog een hek, dat maakt toch duidelijk dat er niet gemaaid moet worden."

tekst loopt door onder de foto

NH Nieuws / Jimmy Miltenburg

De gemeente laat aan NH Nieuws/AT5 weten dat het inderdaad gaat om een fout. "Bij de altijd goede afspraken met de aannemers over hoe vaak en waar er gemaaid kan worden en welke stukken niet hoeven, gaat er heel soms iets mis", zo luidt de reactie. "Dat is heel verdrietig vanwege het harde werk dat alle betrokkenen daarin hebben gestopt. We proberen dat dan in overleg met de bewoners, de aannemer en onze ecologen zo snel mogelijk te herstellen."

'Maaibeleid moet op de schop'

Hoewel wijkbewoners niet bepaald op één lijn zitten wat betreft de bloemenlinten, zijn Maarten en Marjolein het over één ding roerend eens: het maaibeleid moet op de schop. "Zorg dat er een maaikaart is op een app en elk persoon kan dan zien waar je wel en niet kan maaien", denkt Maarten hardop. "Dan heeft zo'n man die op de grasmaaier zit genoeg communicatie om te zien wat er wel en niet gedaan moet worden."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938