Geweldige eerste helft leidt Ajax naar simpele zege bij seizoenstart

14 augustus 2021, 22.56 uur · Door X

Met speels gemak heeft Ajax vanavond de eerste competitiewedstrijd van het seizoen gewonnen. In Amsterdam werd het gepromoveerde NEC in de eerste helft helemaal weggespeeld: 5-0. Na rust kwamen daar geen doelpunten meer bij.

AT5

Eigenlijk was er na tien minuten al geen sprake meer van een wedstrijd. Het stond toen al 2-0 door goals van Sébastien Haller (volley) en Noussair Mazraoui (snoekduik). Ajax zette NEC direct onder druk, waardoor de Nijmegenaren de bal steeds snel kwijt waren.

3-0 binnen een kwartier

Bart van Rooij deed vervolgens zelf een duit in het zakje door in eigen doel te scoren. Hij speelde de bal met zijn borst te scherp terug op keeper Mattijs Branderhorst. De NEC-doelman leek de bal nog van de lijn te halen, maar de VAR zag dat het een doelpunt was.

Dusan Tadic liet vijf minuten later van zich spreken door verwoestend hard uit te halen na een corner. De Serviër zag tot zijn genoegen dat zijn vlammende schot doel trof. Er stonden toen nog niet eens twintig minuten op de klok in de jarige Johan Cruijff Arena. Voor Rogier Meijer, de trainer van NEC, was dat het signaal om al verdedigend te wisselen.

Tekst loopt verder onder de Tweet.

Geen goals na rust

Ook de 5-0 kwam op naam van Tadic. Scheidsrechter Bas Nijhuis liet doorspelen na een vermeende overtreding van Mazraoui en in de tegenstoot stelde Steven Berghuis de captain in staat om opnieuw te scoren.

Ajax deed het in de tweede helft rustiger aan, al waren er voldoende mogelijkheden om de voorsprong verder uit te breiden. Zo schoot een geheel vrijstaande Ryan Gravenberch van dichtbij ver naast en kopte Mazraoui rakelings naast.

Bij de bezoekers viel Ilias Bronkhorst een kwartier voor tijd in. Hij maakte deze zomer de overstap van Telstar naar NEC.

Opstelling Ajax: Stekelenburg; Mazraoui, Timber, Martínez (Rensch/58), Blind; Álvarez (Labyad/76), Gravenberch, Klaassen (Jensen/76); Berghuis, Haller, Tadic (Neres/58)