Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewakers met tiewraps vastgebonden bij overval edelmetaalbedrijf in Noord

17 augustus 2021, 12.23 uur · Aangepast 17 augustus 2021, 12.52 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Bij de overval op een waardetransport bij edelmetaalbedrijf Schöne B.V. in Noord afgelopen mei werden de bewakers met tiewraps vastgebonden. Dat blijkt uit de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie. De zes verdachten, die na een wilde achtervolging werden aangehouden, staan volgende week woensdag voor het eerst voor de rechter.

De verdachten komen uit België en Frankrijk. Drie van hen zijn 43 jaar, de anderen zijn 42, 38 en 24 jaar. Twee van hen raakten bij de klopjacht gewond. Ze worden allemaal verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige overval.

De zeer gewelddadige overval gebeurde in de middag van 19 mei aan de Meeuwenlaan in Noord. Een groep mannen drong het pand van Schöne Edelmetaal binnen en bedreigde het aanwezige personeel en de bewakers van waardetransporteur Brinks.

Met tiewraps vastgebonden

Binnen de muren van het bedrijf stond een waardetransportauto klaar om waardevolle edelmetalen te vervoeren. Naar nu blijkt werden de bewakers en het aanwezige personeel door de daders met tiewraps vastgebonden, terwijl de buit werd ingeladen in een aantal auto's waarmee de daders waren gekomen.

Buiten het complex werd op de openbare weg door een van de overvallers met een automatisch vuurwapen in de lucht geschoten. Uiteindelijk gingen de mannen er met de buit, die naar verluidt miljoenen aan goud en diamanten zou bedragen, in drie auto's vandoor.

Wildwest-achtervolging

Wat volgde was een wildwest-achtervolging vanuit Noord richting Broek in Waterland. Tijdens die achtervolging werd er door overvallers met automatische wapens op de politie geschoten. Agenten beantwoordden dat door terug te schieten.

De overval eindigde na een klopjacht in een weiland in Broek in Waterland, waarbij ook een auto in brand vloog. Bij een vuurgevecht in het weiland werd een 47-jarige Fransman door de politie doodgeschoten, zes anderen werden opgepakt. De politie zei er eerder van uit te gaan dat de hele buit is teruggevonden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938