Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zainab belandde op 18-jarige leeftijd op straat: "Mensen dachten niet dat ik dak- en thuisloos zou zijn"

21 augustus 2021, 13.00 uur · Aangepast 27 augustus 2021, 11.19 uur · Door Flip Linssen

Zainab Mohabbat (24) was nog maar 18 jaar oud toen zij door een lastige thuissituatie op straat belandde. Gedurende 2,5 jaar kreeg zij te maken met veel moeilijkheden: waar te eten, slapen, douchen en hoe om te gaan met geldzaken? Nu gebruikt ze haar ervaringen en bevindingen om andere dakloze jongeren te helpen. 

Volgens Zainab was vooral het vinden van een geschikte slaapplek lastig, omdat zij zich als dame nergens veilig voelde. "Als ik nergens kon slapen ging ik naar Schiphol, ik heb ook heel vaak in het Vondelpark gelegen."

Zainab verkoos deze slaapplekken boven een daklozenopvang, omdat ze zich daar niet veilig voelde. "Mannen die naar je gluren, die je komen lastigvallen of je kamer binnenstormen om te vragen waar hun drugs blijft."

Quote

"Wat ik heb meegemaakt gun ik een ander echt niet"

ZAINAB MOHABBAT

Ook het vinden van een douche, eetplekken of locaties met Wi-Fi was een uitdaging op straat. Om te voorkomen dat andere dakloze jongeren voor dezelfde obstakels komen te staan, is Zainab samen met een groep ervaringsdeskundigen en wethouder Simone Kukenheim (zorg) om tafel gegaan om Straatapp.nl te ontwikkelen: een digitale plek waar alle benodigde informatie voor dakloze jongeren te vinden is. 

"Als je als jongvolwassene opeens op straat komt te staan, dan is dat heftig. Je hebt geen vaste woon- en verblijfplaats, vaak geen vast inkomen en bent helemaal op jezelf aangewezen. Hoe houd je jezelf dan staande? Daarom juichen we het initiatief van deze app toe. Het sluit goed aan bij de behoefte van dakloze jongeren aan meer praktische tips en adviezen", aldus Kukenheim.

Quote

"Ik had een beeld voor me van een tunnel, met aan het einde een lichtpuntje. Ik dacht altijd: daar moet ik heen"

zainab mohabbat

Inmiddels gaat het goed met Zainab en zet zij zich als ervaringsdeskundige op meerdere manieren in tegen armoede. Ze is vrijwilliger bij Don Bosco Straatvisie, raadslid bij een zorginstelling en heeft gesprekken gevoerd met de gemeente om aan te kaarten dat er een aparte damesopvang moet komen. "Ik heb zelf heel lang ervaring gehad met armoede en wat ik heb meegemaakt gun ik een ander echt niet", aldus Zainab.

Als boodschap voor voormalige, huidige of toekomstige daklozen zegt Zainab: "Je bent niet alleen, stel je vragen, vraag om hulp, kies je netwerk. We zijn met zijn allen, we doen dit samen."

De Omarmprijs beloont initiatieven die gelijke kansen creëren voor Amsterdammers én zich inzetten tegen armoede. Dit jaar is er ook een Omarmprijs Jong, speciaal voor jongeren die zich inzetten voor mensen met een krappe beurs. Ken jij een jongere die een goed initiatief heeft bedacht tegen armoede en een mooie prijs verdient? Nomineer jouw kandidaat dan hier voor de Omarmprijs Jong!

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.