Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brand in studentenflat West vermoedelijk aangestoken, mogelijk om regenboogvlaggen

20 augustus 2021, 10.11 uur · Aangepast 20 augustus 2021, 16.26 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De politie houdt er sterk rekening mee dat de brand die vanochtend woedde in een flat aan de Krelis Louwenstraat in West is aangestoken. De voorgaande weken zijn er meerdere brandstichtingen geweest, waarbij onder meer Pride-posters en papieren regenboogvlaggetjes in brand zijn gezet.

Regenboogvlaggetjes worden in brand gezet

Huisvester DUWO stuurde eerder al een brief naar de bewoners over 'meerdere beschamende uitingen van intolerantie' in het wooncomplex. In de meeste gevallen ging het om het in brand steken van posters die waren opgehangen ter gelegenheid van de Pride. "In een ander geval betrof het een fascistisch symbool dat op een deur werd aangebracht", aldus DUWO in de brief.

"We willen je graag laten weten dat we de voorvallen op het netvlies hebben, ze absoluut niet tolereren en proberen uit te vinden waar ze vandaan komen", vervolgt DUWO. "Verder willen we benadrukken dat we sancties zullen opleggen als we erachter komen dat een of meer bewoners zelf verantwoordelijk is/zijn voor genoemde uitingen."

Een reactie opgehangen in de lift van de flat

Zorgen

Studentenunie ASVA uit in een persbericht haar zorgen over de veiligheidssituatie in het complex. "Omdat er ook nog vermoedens van brandstichting zijn, roepen wij DUWO en de politie op om zo snel mogelijk met de bewoners en ASVA om tafel te gaan", zegt voorzitter Maarten van Dorp. "Studenten hebben recht op een veilige woning, nu die veiligheid in het geding is moeten we direct maatregelen treffen.”

De studentenbond is bekend met de eerdere incidenten. Zowel DUWO als de politie zijn op de hoogte gesteld over de incidenten van verbrandde vlaggen,” Van Dorp. “Het is enorm teleurstellend dat er pas na een grotere brand verder onderzoek is ingesteld.”

De brand brak vanochtend rond 05.30 uur uit op de achtste etage. Besloten werd het volledige gebouw te ontruimen, wat betekende dat zo'n honderd studenten en backpackers het pand moesten verlaten en - veelal in badjas en op slippers - werden opgevangen in een naastgelegen moskee. Vier mensen zijn wegens rookinhalatie overgebracht naar een ziekenhuis.

De politie heeft de zaak in onderzoek.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938