Start van hoofdcontent

Stad

nl

Expositie over huiselijk geweld en kindermishandeling: ''Er was vaak slaande ruzie in huis''

24 augustus 2021, 09.05 uur · Aangepast 27 augustus 2021, 13.08 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

In het Rembrandtpark en op het Hoekenrodeplein in Zuidoost zijn vanaf deze week portretten te zien van slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze vormen van geweld komen veel voor in Amsterdam en met de expositie 'Wij...doorbreken de cirkel van geweld' wil de organistie het meer bespreekbaar maken. In het AT5-programma Amsterdam Informeert vertelt Deirdre Bouwman, zelf slachtoffer van huiselijk geweld en misbruik, over haar verleden en hoe ze geholpen is. 

AT5

Op jonge leeftijd kreeg Deirdre Bouwman te maken met huiselijk geweld. ''Mijn ouders hadden vaak slaande ruzie met bedreigingen, vanuit mijn vader naar mijn moeder en naar mij toe.'' En dat was niet alles. Deirdre werd ook seksueel misbruikt door haar vader. 

Deirdre is niet de enige die dit is overkomen. In Amsterdam komen huiselijk geweld en kindermishandeling veel voor. In 2020 zijn er bij veilig Thuis in de regio Amsterdam-Amstelland meer dan 11.000 meldingen binnengekomen. Slechts vier procent van de meldingen is gedaan door burgers, het grootste deel komt van de politie. 

Quote

''Mijn buurvrouw bood mij een kopje thee aan met een koekje. Ze had geen oordeel. Ze was er voor mij en dat was veilig''

deirdre bouwman - ervaringsdeskundige
Deirdre heeft zelf als kind veel steun gehad van haar buurvrouw.  ''Zij bood mij een kopje thee aan met een koekje. Ze wist van het geweld want dat hoorde ze door de muren. Maar daar had ze geen oordeel over. Ze was er voor mij en dat was veilig. Op het moment dat ze een oordeel zou hebben, zou ik in de clinche komen met mijn loyaliteit als kind.''

Iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft, raadt Deirdre aan om iemand te zoeken bij wie je je veilig voelt. ''Bij wie je je durft open te stellen. En dat kan iedereen zijn.'' Belangrijk is volgens Deirdre dat diegene vrij van oordeel is en met een neutrale blik kijkt. Dat kan een bekende zijn maar ook een ervaringsdeskundige.

In de expositie 'Wij...doorbreken de cirkel van geweld'  komt deze boodschap ook terug. Op de portretten staan voormalig slachtoffers van huiselijk geweld samen met mensen die hen geholpen hebben. En zo hoopt de organisatie dat huiselijk geweld en kindermishandeling beter bespreekbaar worden en dat slachtoffers hulp durven te vragen. 

Het gaat nu goed met Deirdre. Haar eigen verleden gebruikt ze om als ervaringsdeskundige, vrouwen te helpen een soortgelijk trauma te verwerken. Met de stichting HARTvrouwen heeft ze al meer dan 50 vrouwen geholpen en 7 vrouwen opgeleid die trainingen geven in Zuidoost. 

De tentoonstelling 'WIJ ... doorbreken de cirkel van Geweld', georganiseerd door stichting Open Mind, is tot en met dinsdag 14 september te zien in het Rembrandtpark, tot en met 16 september op het Hoekenrodeplein - bij Station Bijlmer Arena. En vanaf 28 augustus zes weken lang in de OBA  op het Waterlandplein in Noord.
 
Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/huiselijkgeweld
 
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws vanuit de gemeente Amsterdam? Abonneer je dan op de nieuwsbrief