Start van hoofdcontent

Stad

nl

Personeel op scholen met achterstanden krijgt tijdelijk extra salaris: "Erkenning voor het werk"

24 augustus 2021, 11.40 uur · Aangepast 24 augustus 2021, 12.53 uur · Door Christian Olijve

Schoolleiders, leraren, en onderwijsassistenten die werkzaam zijn op scholen waar leerlingen veel achterstanden hebben, kunnen de komende twee jaar rekenen op een toelage van 8 procent van het salaris. Dat maakt het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) bekend. De regeling geldt voor zowel basisscholen als het voorgezet- en speciaal onderwijs. Minister Slob hoopt dat het werken op deze scholen hierdoor aantrekkelijker wordt. 

Pixabay

"Scholen staan voor de grote opgave om leervertragingen als gevolg van corona in te halen", aldus demissionair minister Slob. "Op scholen met veel uitdagende leerlingen is dit extra ingewikkeld. Deze scholen hebben de meeste moeite met het lerarentekort: het verloop van personeel is hoger en zij krijgen vacatures moeilijker vervuld."

Een van deze scholen is De Schakel in Zuidoost. Directeur Robert Poggenklaas is blij met de toelage: "Het is een erkenning voor het werk. Het werken met kinderen met een achterstand vraagt nu eenmaal meer van het team. We zijn er dus er blij mee."

De directeur is met name tevreden dat de toelage geldt voor het hele team: "We doen het met zijn allen, een onderwijsassistent is net zo hard nodig als een docent."

Dit betekent de toelage in de praktijk voor het onderwijspersoneel. Bedragen zijn gemiddelden per maand, afhankelijk van het salaris. 

  • Leraar op een basisschool: 350 euro extra
  • Onderwijsassistent op een basisschool: 260 euro extra
  • Schoolleider op een basisschool: 490 euro extra
  • Leraar op een middelbare school: 430 euro extra
  • Onderwijsassistent op een middelbare school: 310 euro extra
  • Schoolleider op een middelbare school: 600 euro extra

Toch heeft directeur Poggenklaas ook kritiek. De toelage komt wat hem betreft te laat. "Als we dit aan het begin van de zomervakantie hadden geweten, dan had het misschien geholpen om meer leerkrachten aan te trekken. Nu is het schooljaar net begonnen." 

Niet structureel

Scholen kunnen in de schooljaren 2021-2022 en 2022-2023 aanspraak op de toelage maken. Toch ziet de directeur liever dat er structureel meer geld naar het onderwijs gaat. Volgens demissionair minister Slob zit dat er voorlopig niet in.

"Ik begrijp heel goed dat scholen het liefst structureel geld willen. Helaas kunnen we dat als demissionair kabinet niet uitgeven. Maar we kunnen het ons ook niet veroorloven om stil te zitten. Met onder meer deze toelage willen we dan ook stimuleren dat achterstanden als gevolg van corona op álle scholen weggewerkt kunnen worden", aldus de minister.

In totaal is er 375 miljoen euro beschikbaar voor het tijdelijke extra salaris. Dat geld komt uit het Nationaal Programma Onderwijs.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938